Burgerrechtenfotograaf Bob Adelman overleden

Burgerrechtenfotograaf Bob Adelman overleden

PieterMolenaar 946 0
Fotograaf Bob Adelman is zaterdag 19 maart op 85-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Miami Beach. Adelman is vooral bekend om zijn foto's uit de jaren zestig met als thema de strijd om de afschaffing van de rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Volgens de politie werd freelancefotograaf Adelman gevonden met een hoofdwond, maar zou die consistent zijn met een val, zo meldt The New York Times. Als doodsoorzaak noemt de politie hypertensie en hartfalen als gevolg van aderverkalking.

Burgerrechten

Adelman maakte deel uit van een groep van fotografen die zich ten doel gesteld had uitingen van rassendiscriminatie in het land en het vreedzame antwoord van de burgerrechtenbewegingen daarop, in beeld vast te leggen. Door zich in 1963 als vrijwilliger aan te bieden als fotograaf voor de burgerrechtenorganisaties, kon hij onder meer van dichtbij dramatische close-ups schieten van Martin Luther King jr. tijdens diens 'I Have a Dream'-toespraak bij het Lincoln Memorial.

Ook tekenend voor die tijd was Adelman's foto van dominee Joseph Carter, de eerste gekleurde inwoner van West Feliciana Parish die zich voor het eerst sinds zes decennia registreerde om te gaan stemmen. Op de foto staat hij op de 'porch' van zijn huis met geweer in zijn handen wachtend op een mogelijke hinderlaag van de Ku Klux Klan.

Zijn foto's van de demonstraties georganiseerd door de burgerrechtenorganisaties werden onder andere gepubliceerd in Time, Life en The New York Times, gearchiveerd voor het nageslacht in de Library of Congress en uiteindelijk gebundeld in zijn boek 'Mine Eyes Have Seen: Bearing Witness to the Struggle for Civil Rights'.