Buitenaardse camera wordt werkelijkheid

Buitenaardse camera wordt werkelijkheid

Jasper van Bladel 1479 0
Een camera die speciaal bedoeld is om sterren, planeten en het heelal vast te leggen, dat klinkt bijzonder. De camera combineert bestaande technieken en komt zo tot een geautomatiseerde manier om optimale beelden te maken. De camera is nog een prototype, maar zal werkelijkheid worden na een geslaagde crowdfundingactie.

De camera van TinyMOS maakt gebruik van een techniek waarbij verschillende foto’s over elkaar heen worden gelegd om zo tot optimale scherpte te komen. Op die manier wordt elk deel van de foto scherp, waardoor je bijzondere foto’s van bijvoorbeeld de maan of van de sterren kunt maken. Het is een bestaande techniek, maar door de automatisering ervan is de Tiny1 een unieke camera. 

Er bestaat op dit moment nog maar één TinyMOS-camera, een prototype gemaakt in Duitsland. Het bedrijf uit Singapore heeft met succes geprobeerd geld op te halen via een crowdfundingactie. Het doel is inmiddels behaald, anderhalf keer zelfs, en op die manier kunnen we er bijna zeker van zijn dat de camera werkelijkheid wordt. Via een adapter moet het mogelijk zijn om alle objectieven aan de camera te hangen, zodat je met je eigen objectieven aan de gang kunt.

Het doel van de makers was om een camera te maken waarmee het voor iedereen mogelijk is naar de sterren en het heelal te kijken. Er bestaat uiteraard apparatuur waarmee dat al mogelijk is, maar TinyMOS wil met hun camera de eerste echt bereikbare sterrenkijk-camera maken.

Voor de mensen die dit een mooi idee vinden, maar geen idee hebben van wat er allemaal boven hun hoofd plaatsvindt: het team is bezig om heelal-informatie in de camera te verwerken, zodat je weet naar welke sterren en planeten je precies kijkt als je de camera de lucht in steekt. Ook kun je de gemaakte foto's gelijk delen via social media én houdt de camera je op de hoogte van astronomie-evenementen en sterrenkijkfeestjes.

De camera met een 70-300mm van Nikon

Meer info over de camera is hier te vinden.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper