Bruce Gilden – Detroit: The Troubled City

Julian 902 0
Sommige wijken in Detroit zien er meer uit als Berlijn na de Tweede Wereldoorlog dan een Amerikaanse stad anno 2009. Magnumfotograaf Bruce Gilden fotografeert het door de economische crisis zwaar getroffen gebied.

Op zijn blog vertelt Bruce Gilden over zijn project. Sinds september 2008 fotografeert de straatfotograaf huizen die gedwongen zijn verlaten door de eigenaren, omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Hij begon in Fort Myers, Florida en kwam uiteindelijk in Detroit terecht. De stad is zwaar getroffen door de crisis en de werkloosheid loopt hoog op

Gilden is verbaasd en bedroeft over het feit dat een stad in Amerika anno 2009 er zo aan toe kan zijn. Ooit was Detroit vanwege de bloeiende auto-industrie een stad met hoge levensstandaarden voor de werkende klasse. Dat is inmiddels verleden tijd. Huizen die er eens zo elegant bij stonden, waar sommige mensen al 50 tot 70 jaar woonden, staan er nu triest en vervallen bij.

Aanpak

Net als in zijn straatfotografie kiest hij voor een rechttoe rechtaan aanpak. De meeste foto’s frontaal gemaakt. De huizen moeten voor zichzelf spreken. Ook legt Gilden de buurtbewoners vast. De mensen die uit huis gezet dreigen te worden en bij familie en vrienden onderkomen moeten zoeken of op straat belanden. Magnum In Motion verwerkte de foto’s, video en geluidsmateriaal tot een indrukwekkende multimediapresentatie.


Foto's © Bruce Gilden / Magnum Photos

Bruce Gilden

Straatfotograaf Bruce Gilden (1946) staat bekend om zijn directe aanpak. Vaak is hij met een camera in de aanslag op de straten van zijn woonplaats New York te vinden. Sinds 1998 is Gilden aangesloten bij het vermaarde fotoagentschap Magnum Photos. Zijn werk werd bekroond met verschillende prijzen.