Britten maken lensdoekje met fotografierechten

Julian 638 0
Het Britse tijdschrift Amateur Photographer geeft kopers van de komende editie een lensdoekje cadeau, met daarop de richtlijnen die de politie dient aan te houden in de benadering ten opzichte van fotografen.

Fotografie en de politie, in Engeland is het geen goede combinatie. Al jaren protesteren fotografen tegen het onnodig verhinderen van het uitoefenen van hun hobby in de openbare ruimte. Regelmatig worden fotografen staande gehouden of zelfs opgepakt, vaak onder het mom van antiterreurwetgeving.

Misbruik

Diverse protestacties hebben geleid tot gesprekken tussen fotografen en de politie. De fotografen leken daarbij aan het langste eind te trekken, er werd vastgesteld dat de politie antiterreurwetgeving misbruikte en er werden richtlijnen opgesteld waaraan de agenten zich dienen te houden.

Lensdoekje

In de praktijk blijken de richtlijnen nauwelijks nageleefd te worden. Het blijft in de Britse media klachten regenen van fotografen. Reden voor Amateur Photographer om kopers van de juli-editie een lensdoekje cadeau te doen, met daarop de richtlijnen uitgeprint.


Hoop

Er lijkt hoop te zijn voor Britse fotografen. Het land heeft sinds kort een nieuwe regering, die zegt op zoek te gaan naar een betere balans tussen het ‘beschermen van het volk’ en behoud van vrijheden. Als onderdeel hiervan zal de controversiële ‘Section 44 stop-and-search’ regelgeving uit de ‘Terrorism Act 2000’ nog eens kritisch bekeken worden.