Britse politie zet richtlijnen fotografen nogmaals uiteen

Redactie 644 0
Slechts negen maanden nadat de Britse politie haar richtlijnen over hoe om te gaan met fotografen bekendmaakte, gaan ze dit opnieuw doen. Blijkbaar zijn ze door hun eigen mensen genegeerd, want de verstandhouding tussen beide is nog steeds gespannen.

Dat heeft Andy Trotter, voorzitter van de Association of Chief Police Officers (ACPO) media advisory group bekendgemaakt na een gesprek met Bob Satchwell, directeur van de Society of Editors. Aanleiding waren twee recente incidenten waarbij fotografen met arrestatie bedreigd werden terwijl zij verslag deden van verschillende incidenten.

Incidenten

Zo werd 31 juli jongstleden freelance-fotografe Carmen Valino gedwongen foto's van een plaats delict te verwijderen, omdat een agent vond dat zij het onderzoek in de weg liep. Dit terwijl zij achter de afzetting stond. Het was niet een op zichzelf staand incident: vorige maand heeft de Britse politie zijn excuses aan moeten bieden voor een soortgelijk voorval waarbij fotojournalist James Mackay gedwongen werd foto's van een arrestatie te verwijderen. 

Richtlijnen

In de richtlijnen staat duidelijk: 'Media hebben de taak om te fotograferen en te filmen en wij hebben geen recht of morele verantwoordelijkheid om dat te voorkomen of in te perken. Het is de taak van de redacties om te bepalen wat er gepubliceerd of uitgezonden wordt, niet die van de politie.' Daarnaast staat er: 'Als foto's of video's eenmaal vastgelegd zijn hebben we geen recht meer deze te verwijderen of in te nemen, ook niet als wij denken dat deze schadelijk danwel bruikbaar bewijsmateriaal bevatten.'

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie