Britse politie geeft misbruik antiterrorismewetgeving toe

Julian 555 0
Voor de derde maal in minder dan een maand tijd heeft de Britse politie excuses aangeboden aan een fotograaf. De agenten geven toe misbruik gemaakt te hebben van antiterrorismewetgeving.

Op 13 april moest amateurfotograaf Malcolm Sleath verantwoording afleggen tegenover een PSCO(Police Community Support Officer). Sleath fotografeerde een politiewagen in een park in Londen. De fotograaf was in de veronderstelling dat de auto niet in dat deel van het park zou mogen rijden en maakte daarom een aantal foto’s. Volgens een verklaring van de politie maakte de patrouille uit van de normale werkzaamheden. De PSCO zag Sleath fotograferen, vond dit ongepast en vroeg de fotograaf om verantwoording af te leggen. Hierbij citeerde de officier uit de Terrorism Act 2000 en wees op de huidige terroristische dreiging. Daarmee maakte hij misbruik van antiterrorisme­wetgeving, geeft een hogere officier van het plaatselijke politiebureau toe. Het voorval is besproken met de fotograaf en de officier heeft zijn excuses aangeboden.

Het voorval staat niet op zichzelf. Met grote regelmaat duiken er klachten op van (amateur)fotografen die door de politie belemmerd worden. Steeds vaker geven de agenten en hun superieuren achteraf toe dat ze hierbij de fout in gingen. Vorige week bood de politie van Kent zijn excuses aan voor het herhaaldelijk lastig vallen van freelance persfotografe Jess Hurd tijdens een klimaatbijeenkomst in 2008.

Begin april nam de hoofdstedelijke politie zelf contact op het de British Journal of Photography (waar regelmatig over de aanvaringen van fotografen met politie te lezen is) en The Guardian. Tegenover de media gaf de politie toe onrechtmatig gebruik te hebben gemaakt van de Public Order Act 1986 bij de G20 protesten op 2 april. Hierbij werden fotografen verhinderd het incident vast te leggen dat zich afspeelde bij de Bank of England.