Britse fotografen behandeld als terroristen (video)

Julian 549 0
Herhaaldelijk verschijnen er in de Britse media verhalen over fotografen die tijdens hun werk of hobby lastig gevallen worden door autoriteiten. Van intimidatie tot agressie; de National Union of Journalists maakte er een video over.

Britse fotografen zijn het beu. De laatste twaalf maanden komen ze herhaaldelijk in het nieuws. Intimidatie, obstructie en agressie tegen de fotografen (zowel hobby- als pers-) lijkt de orde van de dag. Maandag 16 februari werd een nieuwe antiterrorismewet ingevoerd. Vanaf nu kan iedereen die een agent fotografeert vervolgd worden en wanneer een link met terrorisme bewezen is tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Press Freedom: Collateral Damage

De National Union of Journalists vreest voor de persvrijheid en vraagt aandacht voor het probleem. In een negen minuten durende video getiteld Press Freedom: Collateral Damage zie je verschillende voorbeelden van fotografen die tijdens hun werk belemmerd worden door autoriteiten.


Forward intelligence team

In het Verenigd Koninkrijk is een speciale politie-unit actief, uitgerust met stellages van camcorders, flitsers en camera’s, ondersteund door een agent met notitieblok. Oorspronkelijk werd dit Forward Intelligence Team (FIT) ingezet om voetbalsupporters en protestanten vast te leggen, de intimiderende eenheid zou vooral preventief werken. Tegenwoordig lijken de teams zich  steeds vaker ook te richten op journalisten die politieke demonstraties komen vastleggen.

Forward Intelligence Team - Foto: Nicky Dracoulis (Creative Commons)

Counter Terrorism Act

Maandag 16 februari protesteerden ruim 300 fotografen voor Scotland Yard tegen de invoering van een nieuwe ‘Counter Terrorism Act’. Sectie 76 van de wet maakt het mogelijk mensen aan te klagen voor het fotograferen van politieagenten. Volgens de regering zal de nieuwe wetgeving niet gebruikt worden om fotografen te bedreigen als er geen aanleiding voor is, fotografen zijn bang dat het maken van foto’s in openbare ruimtes aan banden wordt gelegd met de nieuwe wet. Een antiterrorismewet uit 2000 wordt hier momenteel al voor ‘misbruikt’ , zeggen organisaties zoals de National Union of Journalists.


In de Britse media

BBC: Is it a crime to take pictures
Photographer at wedding accused of taking pictures for terrorists
Another press photographer threatened by police
Member of Parliament stopped for taking photos
Another photographer arrested under Terrorism Act
Police continues to use Terrorism Act against photographers