Britse fotografe wint Verenigde Naties Award

Redactie 443 0
Alixandra Fazzina is dit jaar de winnares van de prestigieuze Nansen Refugee Award van de Verenigde Naties. De Britse fotografe, vorige week getekend door fotoagentschap Noor, krijgt honderdduizend dollar mee naar huis.

Fazzina is een van de weinige vrouwelijke fotografen die de kans heeft gekregen te werken in de onherbergzame stammengebieden van Pakistan. Door het winnen van de prijs mag zij zichzelf nu scharen in het lijst van Edward Kennedy, Valéry Giscard d'Estaing en Eleanor Roosevelt, wie haar voorgingen. Fazzina ontving de award voor haar 'onuitputtelijke toewijding voor het blootleggen en portretteren van gevolgen van een oorlog die door mensen over het hoofd worden gezien.'


Tragedies

De fotografe reisde eerder af naar Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië, om daar menselijke tragedies valt te leggen die vaak door de grote media achterwege worden gelaten. Zo fotografeerde zij slachtoffers van landmijnen in Kosovo, burgers op vijandelijke gebied in Angola en over verkrachting als oorlogstuig in Sierra Leone. 

Prijsuitreiking

Tijdens een ceremonie op vijf oktober zal Fazzina een medaille en de geldprijs van honderdduizend euro, gedoneerd door de overheden van Zwitserland en Noorwegen, in ontvangst nemen.

Foto's © Alixandra Fazzina

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie