Britse fotograaf Tim Hetherington wint World Press Photo Award

Redactie 856 0
De 51e World Press Photo wedstrijd is gewonnen door de Britse fotograaf Tim Hetherington. Hij won de prestigieuze prijs met een foto van een uitgeputte Amerikaanse soldaat in Afghanistan.


Foto © Tim Hetherington

De foto is gemaakt in de Korengal Valei in Oost Afghanistan. De plaats is berucht om de heftige gevechten die er plaatsvonden. “Deze foto laat de uitputting van een soldaat zien – en de uitputting van een natie.” Aldus de jury.

De internationale jury benoemde 59 winnende foto’s in 10 categorieën. Ook Nederland valt in de prijzen. Pieter ten Hoopen wint met zijn serie ‘Kitzeh, the invisible town’, over een dorp in Rusland de eerste prijs in de categorie ‘dagelijks leven – verhalen’.


Foto © Pieter ten Hoopen - Klik op de foto om de hele serie te zien

Een recordaantal van 80536 foto’s werden ingezonden door 5019 fotografen uit 125 landen. 12,5 procent meer dan het voorgaande jaar. 80% van de deelnemers zonden hun werk in via het internet.

Tim Hetherington zal tijdens de officiële uitreiking op 27 april in Amsterdam een geldprijs van 10.000 euro in ontvangst nemen en een 21-megapixel Canon 1Ds Mark III (adviesprijs €7999,-)

De prijswinnende foto’s zullen van 29 april tot 22 juni te zien zijn in de Oude Kerk in Amsterdam. Daarna zal de tentoonstelling meer dan 100 locaties over de hele wereld aandoen.

Een overzicht van alle prijswinnaars en meer informatie vind je op
//www.worldpressphoto.org/

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie