BredaPhoto: Dit moet je zien

Joni Hendrix 3494
De zesde editie van BredaPhoto is donderdag 11 september van start gegaan. Tot en met 26 oktober is het stadscentrum van Breda in de ban van fotografie. Werk van gevestigde fotografen, maar ook van jong talent is op veel verschillende plaatsen in de stad te bezichtigen. Wat zijn nou de highlights? Wij zetten er een paar op een rij.

Het thema voor deze editie van BredaPhoto is ‘Songs From the Heart’. Hierbij staat de nieuwe romantiek centraal. Werk van 54 fotografen is te zien op twaalf verschillende plekken in Breda. Wij lichten vier plekken uit die je echt niet mag missen.

Het Chassépark

Het meest centraal gelegen en ook meteen opvallendste plek van BredaPhoto is het Chassépark. In het park hangen foto's van 23 fotografen. Het is een mooi en sfeervol geheel. Door de afwisseling van levensgrote en wat kleinere foto’s word je iedere keer weer uitgenodigd om dichterbij te komen. Het park is groot en er hangen dus ook veel foto’s. Neem gerust de tijd om alles te bekijken, want iedere foto is zeker de moeite waard. Je kunt er terecht voor werk van onder andere:

  • Sven Fritz (NL) De van oorsprong beeldend kunstenaar maakte een fotoserie van 1088 steentjes die afkomstig zijn uit de maag van een auerhoen. In het Chassépark hangen vier grote foto’s en in het Chassé Theater zijn foto’s van alle 1088 steentjes te bekijken. Hij fotografeerde ze met een Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macro-objectief.
  • Wiesje Peels (NL) Als klein kind kwam Wiesje al vaker in het circus van haar vader. Hij runde een eenmanscircus Theatro Picollini. Hierin speelde Wiesje af en toe een kleine rol als het publiek niet mee durfde te doen. De aandacht voor het circus is nooit weggegaan. Ze besloot om als fotograaf het circusleven vast te leggen. Ze bundelde haar beste foto’s in het boek Mimus’.  Dit presenteert ze tijdens BredaPhoto.

De fotoserie over het circus van Wiesje Peels

  • Andrew Bush (USA) Voor zijn serie '66 Drives' fotografeerde Andrew tussen 1989 en 1997 autobestuurders op de wegen van Los Angeles en omstreken. Hij monteerde een camera op de bijrijderstoel en ging naast auto’s rijden die hij graag wilde fotograferen. Hij was niet geïnteresseerd in de auto’s, maar hij wilde de relatie tussen auto en bestuurder vastleggen.
  • An-Sofie Kesteleyn (BE) De serie die An-Sofie maakte gaat over het achtdaagse woestijnfestival Burning Man in Nevada. Ze maakte sfeerbeelden en portretten.

Een portret uit de serie van An-Sofie Kesteleyn 

  • Magnum-fotograaf Alec Soth (USA) De Amerikaan maakte foto's van pasgetrouwde stelletjes bij de Noord-Amerikaanse Niagara watervallen, een populaire bestemming onder hen.
  • Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser (NL) Voor zijn serie ‘Kijk! Mijn geluk’ nodigde Koen mensen uit hun persoonlijke geluksmomenten naar hem op te sturen. Deze foto’s bewerkte hij tot gestileerde portretten, zodat het geluksmoment op zichzelf staat. Maakt dat het geluksmoment sterker of is het juist onherkenbaar geworden?
  • Photographer Hal (JPN) De fotoserie van Photographer Hal valt, door de felle kleuren in combinatie met veel witruimte, meteen op in het park. Het zijn bizarre, maar mooie foto’s. Als je dichtbij gaat kijken, zie je eigenlijk pas echt precies wat er op de foto te zien is. Hij maakte foto's van stelletjes in een grote plastic zak (bedoeld om Japanse matrassen in te bewaren), die hij met een stofzuiger vacuüm zoog.

Een deel van de serie van Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser


Zo zien de steentjes die Sven Fritz fotografeerde er in werkelijkheid uit


En zo zien ze er in het Chassépark uit


Werk van Photographer Hal

Bredase Singels

De traag stromende Bredase Singels zijn een nieuwe locatie van het festival. Goed gekozen, want het varen door de Singels geeft meteen een andere sfeer. Je bent even weg uit de drukte en je kunt genieten van het uitzicht. Het heeft iets gezelligs en knus.

Tijdens het boottochtje kom je werk van de Spaanse fotograaf Óscar Monzón tegen. Zijn werk ligt onder de bruggen verborgen. Hij maakte foto's langs de nachtelijke autowegen van Madrid. Het resultaat? Foto's van mensen die coke snuiven, met een roze dildo rondzwaaien en de middelvinger opsteken. De plaats van deze expositie is goed gekozen, want de foto's die onder de bruggen hangen, laten een soort 'onderwereld' zien. Tijdens BredaPhoto is het werk van Óscar te bezoeken met de speciale veerdienst die vertrekt vanaf de opstaplocaties Belcrum Beach of Chassépark. 


Het werk van fotograaf Óscar Monzón dat onder de bruggen verborgen ligt

MOTI

Werk van de Amerikaanse fotograaf Todd Hido is in MOTI, Museum of the Image, te zien. Hij heeft een grote solotentoonstelling. Het is zijn eerste echte grote tentoonstelling in Nederland. Met ongeveer zestig foto's probeert Todd zijn verhaal te vertellen. De expositie draagt de naam 'Excerpts from silver meadows'. Hij noemt het donker en persoonlijk. Zijn eigen werk (materiaal uit het archief dat hij door de jaren heen opbouwde) wisselt hij af met vintage prints die hij op rommelmarkten kocht.


De grote solo-expositie van Todd Hido

In de tweede zaal in MOTI staat het schilderij 'Der Wanderer über dem Nebelmeer' van Caspar David Friedrich centraal. Het is een speelse expositie met diverse hedendaagse 'klonen' van zijn werk. Van filmposters tot reclames en van (vakantie)foto's tot films. Denk bijvoorbeeld aan een reclamespotje van Nike of aan ‘The Lion King’. Het zijn twee voorbeelden van ‘klonen’ van het werk van Friedrich.

Het bezoeken van de expositie is een soort bewustwording. Je staat er helemaal niet bij stil dat het schilderij zoveel invloed heeft op verschillende disciplines van deze tijd. Als je deze ruimte bezocht hebt, zie je Der Wanderer overal in terug.


'Klonen' van het schilderij 'Der Wanderer über dem Nebelmeer'

Breda's Museum

In het Breda's Museum exposeren vijftien fotografen hun werk. Er hangen foto's van studenten, maar ook van erkende fotografen. Ook niet zo gek dat het motto 'van jong talent tot internationaal erkend' is. Het is leuk om te zien hoe verschillend de exposities zijn, terwijl ze allemaal hetzelfde thema hebben. Enkele fotografen die exposeren in het museum:

  • Ed Templeton (USA) Hij fotografeerde jeugdculturen, straattaferelen en zijn eigen privésfeer. Ook is hij een beroemd professioneel skateboarder, dat is in zijn werk goed terug te zien.
  • Martijn van de Griendt (NL) Hij maakte, speciaal voor BredaPhoto, een selectie uit zijn polaroidfoto’s van zijn muzes op hun meest kwetsbare momenten. Deze zijn allemaal op een muur geplakt. Doordat de foto’s klein zijn, word je er meteen naartoe getrokken om ze allemaal te bekijken.
  • Jan Rosseel (BE) Jan is een onderzoeksfotograaf. Zijn expositie heeft hij gebaseerd op de roman ‘Oorlog en Terpentijn’ van Stefan Hertmans. Hiervoor gebruikte hij bestaand beeldmateriaal, maar hij maakte ook zelf foto’s.
  • Anne Lucassen (NL) Ze maakte een bezinningstocht langs de Maas, de rivier waarmee ze in Limburg was opgegroeid. Ze wisselt haar werk af met foto’s van haar reis en persoonlijke overpeinzingen.
  • Karmen Ayvazyan (ARM) Haar serie bestaat uit stillevens, naakten, gekunstelde portretten en landschappen. De mensen op haar foto’s zijn niet ‘perfect’. Volgens Karmen zit schoonheid in de dingen die absurd en onvolmaakt zijn.


Een deel van de kleurrijke serie van Ed Templeton

 
Polaroidfoto's van de muzes van  Martijn van de Griendt

 
Deel van de expositie van Jan Rosseel

Benieuwd naar het werk van bovenstaande fotograferen en ben je nieuwsgierig naar het werk van alle anderen? Dan is een bezoekje aan deze vier locaties, maar ook aan de andere acht locaties, zeker de moeite waard.