BREDAPHOTO-blog: Kritische fotografen

Redactie 1542 0
Walter van de Calseyde houdt voor DIGIFOTO Pro een blog bij over BREDAPHOTO. De deelnemende fotografen komen soms kritisch uit de hoek. Jan Schaerlackens, een van de ‘duizendpoten’ in de organisatie, onderhandelt.

Erg kritisch

Het is een van de vele klussen waar Jan Schaerlackens zich tijdens de voorbereidingen van BREDAPHOTO mee bezig houdt. “Ik heb beeldende kunst en bouwkunde gestudeerd, en dan blijk je multi-inzetbaar”, merkt hij. Hij onderhandelt veel met fotografen vanwege zijn technische en digitale knowhow. “Je kijkt niet alleen of foto’s bij het thema passen, maar let ook op de technische kwaliteit. Heeft een bestand voldoende kwaliteit voor een blow up? Waar hangen we welke serie weg?

Met name Amerikaanse en Canadese fotografen willen zich graag met alles bemoeien. Welke printer gebruiken jullie? Hoeveel inkten? Welke ondergrond? Daar gaan heel wat mailtjes en telefoontjes overheen. Gelukkig kunnen we gebruikmaken van het nieuwe paradepaardje van HP, de Scitex 7500, bij Dereumaux XL in Eindhoven. Dat overtuigt hen wel van onze professionele aanpak.”


Stellages

In deze tijd houdt Jan heel veel bordjes tegelijk in de lucht. Een ervan is het ontwerpen van de buitenexpositie. Zijn bureau ligt bezaaid met schetsen van de stellages die de enorme foto’s bij weer en wind overeind moeten houden.

Hij buigt zich over een schetsontwerp. “Onze twaalf stellages zorgen voor een behoorlijke belasting van het expositieplein. Samen met de ballast wegen ze 4500 kg per stuk. Daar komen nog eens flinke krachten bij als er een stevige wind op de doeken van 4 bij 4 meter staat. Dan merk ik dat mijn bouwkundeopleiding me van pas komt.”

Verder moet Schaerlackens de aangeleverde digitale bestanden passend op de expositie­schermen zien te krijgen. “Ook dat is soms heel veel puzzelen.”

Tot slot meldt hij tevreden dat BREDAPHOTO de afgelopen jaren nauwelijks last heeft ondervonden van vandalisme. “Afgezien van een viltstiftsnorretje is er weinig mis gegaan. Zonder beveiliging staan er toch honderden afbeeldingen in al hun kwetsbaarheid. We prijzen ons tot nu toe gelukkig dat deze kunstwerken 5 weken lang voor iedereen te bekijken zijn.”

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie