BREDAPHOTO-blog: Kickboksers op TILT

Redactie 1748 0
Walter van de Calseyde houdt voor DIGIFOTO Pro een blog bij over BREDAPHOTO. Karakter-istiek voor elk spraakmakend fotofestival is een parallelexpositie in het alternatieve circuit. Daar worden de grenzen van het artistieke nog wat verder afgetast.

Wereldberoemd buiten Nederland

“In Nederland draait zo wat alles om voetbal en een beetje fietsen en schaatsen. Maar veel van onze kickboksers zijn internationaal heel beroemd, vooral in Azië. Geregeld was een Nederlander wereldkampioen. Het is heel bijzonder om hen na vele jaren in pose te zien, alsof ze zo weer een topmatch aankunnen.”

Typisch ‘TILT’ dus, het thema van BREDAPHOTO dat de kritieke balans tussen de beheerste controle en het debacle aangeeft. Winnen of verliezen. Klappen uitdelen of incasseren, met alle mogelijke schade van dien. “Let maar eens op de oren en neuzen van de kickboksers”, licht Dorien toe.

Fotocollages

IDFX zoekt als autonome organisatie de rand op van foto, film, video en digitale media. “Twee jaar geleden hadden we tijdens BREDAPHOTO een tentoonstelling van Claudia Reinhardt met geënsceneerde zelfmoordportretten van beroemde vrouwen. Onze kijk op het thema en op fotografie is net even anders dan wat het festival biedt. Wij benaderen ook niet bewust een fotograaf maar een kunstenaar. Die geven we een opdracht mee om het festivalthema te verbeelden. Dat heeft dus een serie fotocollages en een boek opgeleverd.”

Arno Coenen is een multitalent dat videokunst, mozaïeken, billboards, sculpturen, muziek en films maakt en zelf ook aan kickboksen doet. “Mijn trainer is een van de afgebeelde voormalige kampioenen. De meesten hebben nu een sportschool. Het zijn echte karaktermannen en –vrouw. Hun koppen stralen pure klasse uit. Ik wil hun graag de aandacht geven die ze verdienen. Het is in elk geval een elftal dat wel wereldkampioen is geworden!”

Spannende verhalen

Coenen heeft fotograaf Jean-Michel van Braak gevraagd de boksers in beeld te brengen en Marinus de Ruiter heeft de spannende herinneringen opgeschreven. “Deze oud-kickboksers zijn mensen met een geweldig verhaal. Vergeet niet dat deze sport hier decennia geleden nog in de kinderschoenen stond en een beetje suspect was. Dat was heel anders in Thailand. Overigens is de beroemdste bokser de Bredanaar Cor Hemmers.”

Boek

Het boek met de verhalen achter de foto’s wordt gepresenteerd op zondagnamiddag 19 september bij IDFX aan de Markendaalseweg 36, in de aanwezigheid van ‘zoveel mogelijk oud-wereldkampioenen’, aldus Eggink.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie