BREDAPHOTO-blog: Jongeren op TILT

Redactie 854 0
In samenwerking met middelbare scholen in Breda e.o. organiseert BREDAPHOTO een speciaal jongerenproject. Het doel: jongeren tussen 14 en 20 jaar enthousiast maken voor fotografie als middel om op een andere manier naar jezelf en de wereld te kijken.

Enthousiast

Hoe kun je als jongere je eigen visie verbeelden in een foto? Dat is de kernvraag waarmee deze leerlingen aan de slag gaan. Deze week moesten ze ter voorbereiding van de les een mindmap maken over contrasten en al wat foto’s maken. Eén leerling heeft een bijna volle usb-stick met eigen werk meegenomen. “Ik heb eerst maar wat geëxperimenteerd met scherp en onscherp, licht en donker, binnen en buiten.” Ze toont haar werk aan de anderen.


Vervolgens gaan ze in groepjes met camera’s in en om de school foto’s maken. Iemand ziet een oude bank staan van een toneelvoorstelling en sleept die voor een vuilcontainer. “Dit is wel een lekker contrast, vind ik.” Een andere leerling neemt het thema heel letterlijk en laat zich fotograferen terwijl ze net nog niet voorover valt. Helemaal TILT dus.


“Volgende week moeten we één foto selecteren en die bespreken. Ook gaan we de BREDAPHOTO-tentoonstelling bezoeken en er verslag van uitbrengen. Daarna moeten we één foto van de expositie uitkiezen en die combineren met onze eigen foto in een twee- of driedimensionale opstelling. Echt gaaf.”

Wedstrijd

Daar blijft het niet bij, vertelt juffrouw Mylaine. “De leerlingen mogen ook een eigen foto uploaden naar de website van het Jongerenproject op www.bredaphoto.nl. Iedere bezoeker van de site kan stemmen op de ingezonden foto’s. De leerlingen kunnen hun foto’s promoten via bijvoorbeeld Hyves. Er is een publieksprijs en er zijn prijzen van een vakjury.”

Deze prijzen worden uitgereikt tijdens de afsluiting van het festival op zondag 24 oktober. DIGIFOTO Pro ondersteunt het jongerenproject en maakt deel uit van de jury, daarnaast maken deelnemers kans op publicatie.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie