BREDAPHOTO-blog: Internationaal festival met eigen aanpak

Redactie 615 0
Walter van de Calseyde houdt voor DIGIFOTO Pro een fotoblog bij over BREDAPHOTO. Dit internationale fotofestival vindt plaats van 16 september tot en met 24 oktober en heeft de reputatie vermaarde fotografen te strikken.

Tilt

Sinds 2008 is BREDAPHOTO geprogrammeerd rond een thema, dat ‘het gezicht’ van het festival bepaalt. Van Eyck vertelde me dat de curatoren vrij snel na het vorige festival, met als thema ‘Heimat Hotel’, het thema hadden bedacht voor het nieuwe festival: ‘Tilt’. Volgens de curator gaat het om een spannend kantelpunt waarop dingen nog goed zouden kunnen gaan, maar ook behoorlijk fout. “Denk aan de milieuproblematiek of de financiële crisis. Daarover denken mensen altijd: ‘Het zal wel weer goed komen’, maar is dat ook zo? Veel fotografen houden zich al jaren intensief met dit thema bezig en waren bereid deel te nemen aan het evenement”, aldus Van Eyck.


Over de grens

Als Bredanaar weet ik dat mijn stad van oudsher een sterke band heeft met België. Voor ons is het daarom heel voor de hand liggend om over de grens te kijken wat daar gebeurt. Of samen met de Belgen iets te organiseren. Van Eyck vertelt dat België barst van het fototalent en dat BREDAPHOTO daar graag van wil profiteren. “Vandaar onze warme contacten met het Fotomuseum in Antwerpen en vele Belgische topfotografen zoals Vanfleteren en dit jaar Carl De Keyzer. Verder hebben we dit jaar fotografen uit Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Canada, VS, Oostenrijk, Iran en Zuid- Afrika.”


Jong talent

Dan komt hij met een primeur. Vol enthousiasme vertelt hij me dat BREDAPHOTO dit jaar voor het eerst nauw samenwerkt met diverse kunstacademies in Nederland en België. Ik begrijp dat studenten van de afdelingen fotografie in Breda, Antwerpen, Brussel en Gent eerder dit jaar de opdracht kregen om werk te maken met als thema Tilt. “Bij onze eerste beoordelingen bleek hun niveau al erg hoog. Daarop hebben we besloten series van een tiental studenten tijdens het festival te exposeren, te midden van het werk van andere, bekende fotografen. Het publiek kan zo zelf een goed oordeel vormen over hun kwaliteit.”

Foto's: BREDAPHOTO 2008

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie