Boring or Beautiful, of toch allebei?

Redactie 715 0
Begin mei is in Overvecht Centraal 'the Boring/Beautiful series' te zien van pinholefotograaf Danny Kalkhove. De serie bestaat uit foto's van dagelijkse voorwerpen die op een aparte manier getoond worden.

De fotoserie laat de wereld om ons heen op een net iets andere manier dan normaal zien. Zo worden alledaagse dingen als een stofzuiger, een stoel en een krant op een interessante manier in beeld gebracht.

Dit effect wordt veroorzaakt door de pinholetechniek maar ook door een combinatie van aparte standpunten. Het zorgt er dan ook voor dat er vervreemdende effecten ontstaan. Zo kan een normale tafel er al uit zien als een langstrekkend landschap.


Danny Kalkhove

In 2002 kwam Danny Kalkhove (1959) voor het eerst in aanraking met pinhole­fotografie. Hij was meteen gefascineerd door deze fototechniek en doet sindsdien nauwelijks anders. Het blijft voor hem een bron van inspiratie om met behulp van eenvoudige spullen en relatief weinig controle mooie beelden te maken.

Pinholefotografie

Deze primitieve fototechniek stamt af van de middeleeuwse camera obscura. Zo wordt een foto gemaakt door middel van een klein gaatje in plaats van een lens. De methode zorgt ervoor dat wanneer je de pinholecamera vlak voor een voorwerp plaatst, er beelden ontstaan waarbij het lijkt alsof de voorwerpen reusachtig zijn en jij te midden daarvan als klein persoon naar ze opkijkt.

Foto's © Danny Kalkhove

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie