Bonhams veilt historische rockfoto's

Redactie 1012 0
Veilighuis Bonhams in London biedt 23 juni vier historische fotocollecties van rockbands Led Zeppelin, U2, The Beatles en The Rolling Stones aan. Op een enkele na zijn de foto's nooit gepubliceerd of vertoond.

Het meeste geld moet neergelegd worden voor de fotoserie van Led Zeppelin, genomen in Stockholm, Zweden. In maart 1973 begon de band daar hun Europese tour, bizar genoeg met een persconferentie in de stads voornaamste sexclub, Chat Noir. Bengt H. Malmqvist (1928-2008) was de enige uitgenodigde fotograaf en als een van Zweden's bekendste fotografen voor albumcovers heeft hij alle foto's van die dag geschoten. Het grootste gedeelte van de zesenvijftig foto's zijn nooit vertoond, een is recentelijk gepubliceerd in het boek 'De legendariska åren - Metronome Records' en een aantal hebben destijds wellicht in Zweedse mannenbladen gestaan. Voor de zwart-wit foto's moet tussen de twintig- en vijfentwintig duizend pond neergeteld worden.

© 2002-2010 Bonhams 1793 Ltd.,

U2

De fotoserie van U2 markeert een keerpunt in de historie van de band. Genomen tijdens een talentenjacht in Limerick, Ierland, waar de mannen deelnamen onder de naam The Hype. Op het laatste moment wijzigde zij deze echter in U2. Ze wonnen vijfhonderd pond en studietijd om een demo op te nemen – de rest is geschiedenis. Van de dertien zwart-wit foto's (20.5 x 30.5cm) is er slechts een door de fotograaf gepubliceerd, de overige twaalf zijn nooit eerder vertoond. De serie moet tussen de tien- en vijftienduizend pond opleveren.

© 2002-2010 Bonhams 1793 Ltd.,

The Beatles

Voor de ongepubliceerde zwart-wit negatieven van The Beatles hoeft een stuk minder diep in de buidel getast te worden. De achttien negatieven zijn geschoten tijdens een receptie rond 1964, maar exacte tijd en locatie zijn onbekend. De collectie bestaat verder uit zesendertig andere negatieven met onder andere Manfred Mann, Harry Secombe, Bruce Forsyth en Sid James op andere evenementen. Voor een bedrag tussen de 2500 en drieduizend pond wisselen de negen centimeter grote, vierkante negatieven van eigenaar.  

  

© 2002-2010 Bonhams 1793 Ltd.,

The Rolling Stones

De Rolling Stones passen perfect in het rijtje van grote rockbands en Bonhams biedt dan ook 51 polaroidfoto's ter veiling aan. Op de polaroidfoto's uit midden jaren zeventig zijn naast Mick en Bianca Jagger ook andere bandleden en kunstenaar Andy Warhol vastgelegd. Voor 'slechts' duizend tot vijftienhonderd pond zitten er zelfs foto's tussen van erotische aard. Op deze collectie na worden alle series verkocht met het auteursrecht.

© 2002-2010 Bonhams 1793 Ltd.,

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie