Boekrecensie: Tegenpool – Sascha de Boer en Raymond Rutting

Redactie 2586 0
Fotograaf Raymond Rutting reisde af naar Antartica, nieuwslezeres Sascha de Boer trok naar het uiterste noorden van Canada. Samen maakten zij het boekje ‘Tegenpool’, waarin ze fotografisch verslag doen van hun tocht over de poolcirkels.

Het leven op beide poolcirkels verschilt sterk, zoveel wordt duidelijk bij het zien van het boekje. Rutting had naast het indrukwekkende landschap vooral te maken met pinguïns en toeristen, terwijl De Boer juist het dagelijks leven van de Inuit fotografeerde en zich richtte op de gevolgen van klimaatverandering.

De foto’s van de expositie, die tot 28 februari te zien is op Landgoed Zonnestraal te Hilversum, worden geveild. Van de opbrengst bouwt Icco-partner Adats biogas­installaties voor arme families in een van de meest onderontwikkelde gebieden van India. Daarnaast verzorgen Rutting en De Boer een aantal lezingen waarin zij spreken over hun fotografische ervaringen in de poolstreken.

Brede witte randen

Hoewel de opzet van het project veelbelovend was, valt het resultaat in boekvorm wat tegen. Voor een omvangrijk project als dit is het formaat van het boekje klein en is de uitstraling ervan enigszins goedkoop. Dat komt niet alleen door het omslag, maar ook door de brede witte randen die om de foto’s zijn gezet. Hoewel Uitgeverij Atlas soms opvallend mooie publicaties weet te verzorgen, is aan dit boekje wel te zien dat ze in het maken van fotoboeken niet erg bedreven zijn.

Prentenboek voor kinderen

Dat de publicatie tegenvalt is helaas niet alleen te wijten aan de manier waarop het is uitgegeven. Ook de foto's - met name die van Raymond Rutting - missen aan kracht. Zijn foto’s beperken zich tot vooral veel afbeeldingen van pinguïns die,  in de bekende stijl van de fotograaf, sterk zijn nabewerkt. Opgelichte dieren en doorgedrukte wolkpartijen dus, vaak met uitgebeten plekken als resultaat.

De paar foto’s die Rutting van toeristen nam maken iets goed, vooral omdat de nabewerking hier niet zo storend is. Maar ook dan is de serie weinig spannend en krijg je al snel het gevoel dat de foto’s herhaald worden. Het geheel heeft iets kinderlijks, wat met de bijschriften als ‘De bemanning van de Antarctic Dream heeft ook een koude duik genomen’ versterkt wordt. Misschien was de uitgever het kinderlijke karakter ook opgevallen en koos hij daarom voor een uitgave die sterk overeenkomt met dat van een simpel prentenboek voor kinderen.


Foto © Raymond Rutting

Goedmakertje

Gelukkig kun je het boekje omdraaien voor de foto’s van Sascha de Boer. Dan zie je dat het werk van de fotografen alleen vanwege het onderwerp bij elkaar is gezet: in stijl zijn de twee zeker elkaars tegenpolen. De Boer fotografeert op een documentaire-achtige wijze en toont foto’s die subtieler zijn, een verhaal vertellen en niet tot in het onnatuurlijke zijn nabewerkt. De mensen in haar foto’s krijgen hierdoor wat meer karakter dan de iconische pinguïns van Rutting. De moeite waard dus, maar in combinatie met de uitgave van Atlas en de Zuidpoolfoto’s is het boekje niet echt een aanrader voor het volwassen publiek.

Foto © Sascha de Boer

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie