Boekrecensie: Snoecks 2011

Redactie 1524 0
De 87e editie van Snoecks heeft een Nederlands tintje. Op de cover van de 2011-editie prijkt namelijk een foto van de Nederlandse mode- en glamourfotograaf Nicolaas de Bruin. Van het bekende recept is niet afgeweken: er staat nog steeds een schaarsgeklede dame op.

Al 87 edities lang houdt Snoecks vast aan haar winnende combinatie van literatuur, design, fotografie, mode, reportages en architectuur. Ook de 2011-editie telt weer meer dan 550 pagina's en is – zoals verwacht – een lust voor het oog. Dat is niet alleen te danken aan de beeldschone vrouwen die naast de cover ook de binnenkant van het boekwerk sieren, maar ook aan fotoverhalen over Arabische raspaarden, lunchende haaien en net uit het ei brekende jonggeboren schildpadden en vogels.

Snoecks

Snoecks biedt ieder jaar voor ieder wat wils en dat is dit jaar niet anders. Naast bovengenoemde natuur staan er fotoreportages in het boek over de bewoners van de oevers van de Congorivier, de contrasten in Napels en de conflicten in Liberia en Israël. Hoewel je zou verwachten dat deze aangrijpende series stroken met de sensuele dames, is Snoecks zo ingedeeld dat het geen moment stoort of afleidt. Iedere serie wordt daarnaast bijgestaan door teksten waarmee je de donkere winterdagen wel door kan komen, dus jezelf verliezen in een specifiek onderwerp is goed mogelijk.

Fotografie

Dat fotografie sinds de jaren zeventig een belangrijkere rol is gaan spelen in het in de jaren twintig opgerichte blad is goed terug te zien. Met een focus op nieuwe, internationale ontwikkelingen in de kunst, cultuur, mode en fotografie kan Snoecks niet anders dan een visueel oogstrelend boek uitgeven. Dat doen ze immers maar één keer per jaar, in oktober, en dan doen ze het goed ook. Met een prachtige serie naaktfoto's van topsporters, geschoten door het Britse fotografenduo Anderson & Low bijvoorbeeld.


Foto © Iago Corazza

Nederlands

Hoewel een exclusief interview met Peter de Sève, de man achter de personages uit de Ice Age films, natuurlijk erg interessant is, zijn het ook daar de beelden die het boeiend maken. Fotoseries van Iago Corazza over primitieve stammen in Papoea Nieuw Guinea en eentje van Magnum-fotograaf Christopher Anderson over Venezuela dragen Snoecks 2011. Maar de meeste roem gaat toch uit naar een Nederlandse fotograaf die tien jaar geleden naar New York vertrok om carriére te maken als fotomodel: Nicolaas de Bruin. Hij eindigde misschien achter de camera, maar runt nu samen met zijn vrouw wel een succesvolle fotostudio in Hollywood en zijn foto siert de cover van een wervelende 87e editie van Snoecks.

Foto © Chris Fallows

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie