Boekrecensie: Rob Hornstra - 101 Billionaires

Raymond 2006 0
'101 Billionaires'. Dat heeft kapitalisme in Rusland volgens het jaarlijstje van Finans Magazine opgeleverd. Rob Hornstra reisde door het grootste land ter wereld en legde de keerzijde van deze medaille vast.

Het is niet ingewikkeld om achter de motieven van Hornstra te komen. De indringende beelden en teksten schetsen wat er zich achter de facade van de rijke elite en de glitter en glamour van het moderne Rusland. afspeelt. De foto's schetsen de problematiek van de provincieplaatsjes. De generatiekloof tussen een aan armoede, drugs en prostitutie verloren jeugd en de ouderen die het communistische verleden maar moeilijk kunnen loslaten.

De 101 beelden zijn rauw, confronterend en soms shockerend. De grootste kracht van het boek is misschien wel dat  Hornstra treffend de vinger op de zere plek weet te leggen, zonder zich van 'ranzigheden' te bedienen.

Het fotoboek bevat opvallend veel tekst. De auteurs Arnold van Bruggen en Hans Loos verduidelijken daar waar het nodig is,  wat we te zien krijgen.

De uitgave is verschenen in eigen beheer, in een oplage van 1000 stuks. De beschikbare voorraad is op het moment van schrijven geslinkt tot minder dan 50 exemplaren. Onlangs werd het boek door een internationale jury verkozen tot een van de beste fotoboeken van 2008.

De laatste exemplaren zijn nog te bestellen op de website van Rob Hornstra.afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond