Boekrecensie: RAW (2e editie)

Raymond 515 0
Fotograferen in RAW biedt meer flexibiliteit in de nabewerking, zo lees je overal. Maar hoe zit dat precies en hoe gaat dat in zijn werk? Het zijn vragen waar iedere beginnende RAW-fotograaf mee te maken krijgt. De uitgave 'RAW' probeert deze vragen te beantwoorden.

Specificaties

Titel: RAW (2e editie)
Auteur: Johan W. Elzenga
Uitgeverij: Pearson Education
Pagina's: 160
ISBN: 9043014702
Prijs: € 19,95

In de tweede editie van RAW doet Johan W. Elzenga een geslaagde poging de geheimen van het 'digitale negatief' uit de doeken te doen.

RAW legt uit wat dit bestandsformaat precies inhoudt en leidt je langs de meest voorkomende bewerkingen, zoals lenscorrecties, kleurtemperatuur. De laatste hoofdstukken behandelen geavanceerdere zaken als cameracalibratie en zelfs werken met de populaire HDR- en tonemapping-technieken.

Hoewel het boek uit gaat van Adobe Camera RAW, is het ook leerzaam voor wie niet met deze bij Photoshop (Elements) geleverde module werkt. De cover doet vermoeden dat ook Lightroom, Aperture en Capture One aan de orde komt. Dit is niet gelogen, maar deze pakketten komen slechts zeer summier aan bod. Toch hebben bezitters van deze software wel degelijk iets aan deze uitgave, omdat veel standaardbewerkingen op praktische dezelfde manier gebeuren.

Het boek heeft een heldere en verzorgde layout en de schrijfstijl is prettig leesbaar en nergens onduidelijk of saai. Een prima uitgave voor wie het RAW-formaat zich eigen wil maken.

 

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond