Boekrecensie: Praktijkboek vogelfotografie

Boekrecensie: Praktijkboek vogelfotografie

Jasper van Bladel 6603 0
Het fotograferen van vogels is voor veel mensen een heerlijk tijdverdrijf, hobby of zelfs passie. Onlinecommunity Birdpix.nl brengt ieder jaar een boek uit met daarin een selectie vogelfoto's. Dit jaar is het voor het eerst een echt praktijkboek geworden.

De ondertitel van het boek: 'Birdpix 8' geeft al aan dat dit het achtste boek is dat Birdpix uitgeeft. Waren het in voorgaande edities met name de belevenissen en foto's van leden die centraal stonden, nu is het vooral een boek geworden waaruit veel valt te leren.

Tips

De foto's van leden zijn natuurlijk gebleven, maar worden nu omgeven door talloze tips en trucs om met zo goed mogelijke vogelfoto's thuis te komen.


Klapekster met bruut gespietste prooi - Michel Geven

Aspecten

De vijftien hoofdstukken gaan over allerlei verschillende aspecten. Zo gaat het bijvoorbeeld over apparatuur, voor een groot deel over lenzen met een lange brandpuntsafstand, de logische keuze voor vogelfotografen.

Toch is er ook een hoofdstuk over vogelfotografie met groothoekobjectieven. Natuurlijk op afstand met een draadontspanner, anders is de vogel zo gevlogen. Er wordt gelukkig duidelijk uitgelegd hoe je dat allemaal aan moet pakken.


Zilvermeeuw gefotografeerd met een groothoeklens - Jan van der Greef

Schuilhutten

Andere handige tips gaan bijvoorbeeld over gecamoufleerde schuilhutten, zowel op land als te water. De lezer krijgt ook tips om de vogels zo verantwoord mogelijk te benaderen. Zo wordt aangeraden om een nepcamera (gemaakt van een jampot met vuilniszak)  in het veld te plaatsen, zodat de vogels kunnen wennen aan de aanwezigheid van de camera.

Goudvink
Een goudvink - Bendiks Westerink

Het blijkt ook zo te zijn dat de kleur van een schuilhut helemaal niets uitmaakt voor de vogels. Ze schrikken eerder van een onverwachte beweging of indringer dan van een knalrode bungalowtent.

Ook is er een hoofdstuk over artistieke en sfeervolle vogelfoto's, een kant die wellicht wat onderbelicht is in deze tak van fotografie.


Gerard Schouten in actie om dé foto te maken - Tjeerd Visser

Prima

De vele foto's uit het in eigen beheer uitgegeven boek zijn kleurrijk en duidelijk. De kenmerkende telelensfoto's met onscherpe achtergrond komen voorbij, maar er is ook plaats voor origineler werk. Zo kijken we opeens een knobbelzwaan recht in de ogen. De fotograaf heeft de vogel van zeer dichtbij met 18mm-objectief gefotografeerd.

Het 'Praktijkboek vogelfotografie' maakt een professionele indruk. De lay-out is prima in orde en het print- en fotowerk van goede kwaliteit. Het 168 pagina's tellende boek (hardcover) is voor een bedrag van 24,90  euro te koop via de website birdpix.nl.

Birdpix 8

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper