Boekrecensie: Portretten

Raymond 778 0
Wil je met fotografie meer verdienen dan de gemiddelde tandarts, dan kom je er doorgaans niet met fraaie landschapjes en pittoreske dorpsgezichten. Nee, dan moet je de crème de la crème van de fashion- en filmwereld voor je lens zien te krijgen. De fotografen in dit boek zijn je voorgegaan.
Specificaties

Titel: Portretten
Auteur: Fergus Greer
Uitgeverij: Librero
Pagina's: 176, paperback
ISBN: 9789057645785
Prijs: € 9,95

“De grootste fotografen ter wereld nemen de ellende van de portretfotografie voor lief. Voor hen is de adrenalinestoot te sterk om te stoppen, de passie voor hun onderwerpen, hun vakmanschap en de betovering van het horen bij de wereld van beroemdheden is te groot.”

Het is duidelijk: dit boek van auteur Fergus Greer, zelf fotograaf, gaat niet over Jan met de Pet die zijn kleinkinderen achter de lens zet. En hij spreekt uit eigen ervaring. Van inleiding tot nawoord is duidelijk dat de man door één ding enorm gepassioneerd raakt: portretfotografie. En dan die van de 'hoogste klasse'.

Dat heeft geresulteerd in een fraai naslagwerk met foto's en interviews van niet minder dan 34 van zijn concullega's, de crème de la crème van de glamour/fashionfotografie.   Names als Martin Parr, Larry Fink en Steve Shaw doen immers bij de liefhebbers meer dan één belletje rinkelen. Daarnaast heeft Greer van de gelegenheid gebruik gemaakt zichzelf te laten interviewen en zijn eigen werk te tonen.

De opzet is zoals van we vaker terugzien bij dergelijke uitgaven. Iedere fotograaf krijgt een eigen hoofdstuk, doorgaans een pagina of vier. Ieder hoofdstuk bevat een algemeen deel over de beste man/vrouw zelf en aparte mini-interviewtjes waar de betreffende fotograaf over de afzonderlijke foto's vertelt. Met deze opzet is helemaal niks mis en nodigt uit om lekker te bladeren.

De foto's zijn van goede kwaliteit en het bekijken waard, mits je liefhebber bent van celebrity-fotografie. De interviews zijn informatief en erg persoonlijk; ze vertellen veel over de beweegredenen en zieleroerselen van de fotograaf. Het boek is niet bedoeld als 'cursusmateriaal', maar toch vertellen de betrokken fotografen meer dan je zou verwachten over het 'hoe' van het maken van de foto. Inspirerend is het allemaal des te meer en dat maakt het een veilige aankoop voor de liefhebber. 

Voor de belachelijk lage prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

 

 Inhoudsopgave

1: Michael Birt
2: Chris Buck
3: E.J. Camp
4: John Clang
5: William Claxton
6: Craig Cutler
7: Terence Donovan
8: Tony Duran
9: Andrew Eccles
10: Larry Fink
11: Patrick Fraser
12: Greg Gorman
13: Fergus Greer (aut.)
14. Dominick Guillemot
15: Russell James
16: Nadav Kander
17: Yousef Karsh
18: Richard Kern
19: Lord Lichfield
20: Mark Liddell
21: Sheryl Neilds
22: Terry O'Neill
23: Frank Ockenfels III
24: Martin Parr
25: Nigel Parry
26: Rankin
27: Steve Shaw
28: Lord Snowdon
29: Isabel Snyder
30: Sally Soames
31: Randee St. Nicholas
32: John Stoddart
33: Art Streiber
34: Ben Watts
35: Jim Wright

 


 

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond