Boekrecensie: Mooiste Plekken van de Wereld

Redactie 2860 0
In driehonderd pagina's de hele wereld over. National Geographic bundelde twaalf gebieden van de wereld in het boek 'Mooiste plekken van de wereld'. Meerdere fotografen werkten onbewust al jaren mee aan dit project.

Het archief van de National Geographic Society groeide de afgelopen jaren uit tot een collectie van ruim tien miljoen foto's die al eerder voor verschillende doeleinden werden gebruikt. Een selectie van de foto's, gemaakt door verschillende fotografen van over de hele wereld , is nu gebundeld in 'Mooiste plekken van de wereld'.

'Via foto's gaan we op wereldreis zonder de plek die we "thuis" noemen te hoeven verlaten', aldus Ferdinand Protzman, die de inleiding van het boek verzorgde.

Reis

Op reis ga je zeker, zowel door de landschappen van de wereld als door de tijd. Het boek vertegenwoordigt naast de twaalf werelddelen namelijk een tijdsbestek van honderd jaar. Een van de eerste foto's werd gemaakt door Hiram Bingham in Machu Picchu, Peru, en stamt uit 1913. Hij fotografeerde ruïnes met een voor die tijd moderne camera. De foto bevat ruis wat verwijst naar de oudheid van het beeld. 

Ondanks de niet-chronologische volgorde is de ontwikkeling van camera's en technieken duidelijk zichtbaar. In de foto's wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zoomopties en ook de kwaliteit van de foto's neemt toe. Een van de latere foto's uit de collectie is afkomstig van William Allard. Hij maakte in 2003 een moderne foto waarbij mensen zich ontspannen in een park op het Place Des Vosges.

Foto © Barry Bishop -1963

Trilogie

'Mooiste Plekken van de Wereld' vormt samen met 'Gezichten van de wereld' en 'De foto's' een trilogie die volgens National Geographic de aarde omspant en meer dan een eeuw uitzonderlijke fotografie omvat.

Fotot © Gerd Ludwig - 1997

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie