Boekrecensie: Licht & belichting in digitale fotografie

Raymond 1695 0
Licht is de belangrijkste factor in de fotografie, maar ook de moeilijkste om te controleren. Dit boek biedt inzicht in alle mogelijkheden en technieken en gaat daarin ver. Het behandelt heel het spectrum: van studiobelichting tot buitenfotografie. Ook nabewerking komt uitvoerig aan de orde.
Specificaties

Titel: Licht en belichting in digitale fotografie
Auteur: Michael Freeman
Uitgeverij: Librero
Pagina's: 160, paperback
ISBN: 978-90-5764-635-5
Prijs: € 14,95

Schrijver Freeman wist ons eerder te verrassen met het kwalitatief goede en diepgravende 'Compositie en vormgeving in digitale fotografie'. Met dit deel uit de serie herhaalt hij dat kunstje opnieuw. De positieve kritiek die we op dat boek leverden, is voor het grootste gedeelte ook op deze uitgave van toepassing: het boek is zeer compleet, fraai vormgegeven en biedt voor zowel beginners als gevorderden een waardevol naslagwerk.

Direct en informerend
Deze keer hanteert Freeman een wat directere, informerende schrijfstijl. Dat is nodig ook: waar compositie vooral te maken heeft met creatief inzicht, gaat werken met licht er een stuk 'technischer' aan toe en heb je te maken met allerlei (ingewikkelde) natuurkundige wetten. Freeman slaagt erin ondanks dit gegeven de materie op een heldere manier uit de doeken te doen.

Compleet
Het sterkste punt aan deze uitgave is wederom de compleetheid. Werkelijk ieder aspect krijgt aandacht: van het werken met flitsers, statieven en verschilende soorten lichtbronnen tot het naar voren halen van schaduwen in de nabewerking. Ook het populaire HDR komt uitgebreid langs.

Vormgeving
Klein kritiekpuntje heb ik wel: de vormgeving is - hoewel beter dan veel vergelijkbare uitgaven - net wat onrustiger dan 'Compositie en vormgeving'. Gezien het niveau van de materie was een iets rustiger lay-out niet verkeerd geweest.

 

Uitgeverij Librero verrast ons met kwalitatief uitstekende boeken voor een lage prijs. Ook deze uitgave is er een in die categorie. Leerzaam voor iedereen die actief met fotografie bezig is. Zeker voor deze prijs kun je het eigenlijk niet laten liggen.

Het boek is onder andere verkrijgbaar via Librero.nl

 


Nu in de winkel: DIGIFOTO Pro 1/2008

 

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond