Boekrecensie: 'Het creatieve fotoboek'

Redactie 2554 0
Wil je eens rondneuzen in een andere fotografievorm? Dan is 'Het creatieve fotografieboek' van Kevin Meredith wellicht iets voor jou. In samenwerking met twintig professionals brengt hij een heel scala aan fototechnieken onder de aandacht.

In deze bundeling van verschillende fotografietech­nieken, samengesteld door fotograaf Kevin Meredith en uitgegeven door Pearson, verschijnen vergeten genres weer even in de schijnwerpers. Elke onderwerp begint met een toelichting en Kevin vertelt wat je moet doen om de techniek zelf toe te passen.

Technieken

De technieken die je tegenkomt zijn bijvoorbeeld cut­outs, lomografie, hdr, onderwaterfotografie, polaroid en time-lapse. Het boek is bedoeld voor fotografen van elk niveau en behandelt zowel analoge als digitale fotografie. Dat is een misschien iets te brede doelgroep, het boek is namelijk vooral leerzaam voor de beginnende fotograaf. Voor wie zich al breed georien­teerd en ontwikkeld heeft, zijn de tips en trucs wellicht iets minder relevant.


Twintig profs

Kevin wilde aanvankelijk zelf alle technieken eigen maken en erover schrijven, maar hij besloot dat het boek waardevoller zou zijn als hij per techniek een specialist aan het woord zou laten. Daarom trok hij twintig internationale fotografen aan vertellen over hun specifieke fotografietechniek. Zo vertelt Lisa Garner over dubbele belichting, legt Michael O’Neal het een en ander uit over polaroids en doet Ruby May Allcock zijn technieken bij concertfotografie uit de doeken. Kevin zelf vertegenwoordigt ook een groot deel van het scala aan onderwerpen, zo werpt hij zijn licht op Silhouetten, Reflecties en Time-lapse.

Idee. Ingrediënten. Werkwijze.

Fotograaf Kevin Meredith is een enthousiaste lomograaf die nooit de deur uitgaat zonder camera. Hij werd tweede op de Lomolympics van 2000 in Tokio en won de derde prijs op het Lomographic World Congress 2002 in Wenen. Bovendien is zijn werk gepubliceerd in verschillende media en twee boeken over lomografie.

Conclusie

Een mooi uitgegeven boek met een overzichtelijke en aangename opmaak dat voor vooral de beginnende fotograaf een nuttig en inspirerend naslagwerk kan zijn. Ben je een professionele fotograaf, dan heb je de technieken misschien al wat beter onder de knie. Hoewel, er bestaan maar weinig fotografen die alles kunnen natuurlijk.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie