Boekrecensie: Het complete fotografieboek

Redactie 2744 0
“Dit boek helpt u een betere fotograaf te worden”, stelt Tom Ang in het voorwoord van zijn 'complete fotografieboek'. Dat geldt wellicht voor fotografen die nog niet weten wat voor foto's ze willen maken, anders is het boek slechts een handige aanvulling.

Samen met twintig internationale topfotografen loodst Tom Ang je met 'Het complete fotografieboek' door de tien populairste onderwerpen in de fotografie. Van portret- en landschapsfotografie tot reis- en kunstfotografie; het gros van de te fotograferen onderwerpen komt aan bod in dit dikke boek. Vierhonderd pagina's lang probeert Ang je inzicht, ideeën en tips te geven, maar een betere fotograaf zal je er niet per direct van worden.

Opdrachten

Naast inzichten, ideeën en tips gericht op de specifieke genres bevat het boek ook opdrachten die moeten aanmoedigen zelf te experimenteren en nieuwe technieken te oefenen. Na een hoofdstuk gelezen te hebben spreekt dit eigenlijk al voor zich, maar de opdrachten geven daarbij een handige lijdraad. Het is daarom jammer dat het zeer algemene beschrijvingen zijn en je deze niet kan toetsen. Interactiviteit zou van 'Het complete fotografieboek' een zeer praktische leerschool gemaakt hebben.

Fotografen

De twintig fotografen die aan bod komen in het boek, waaronder David Zimmerman, Sylvie Blum, Jeff Ascough en Carrie Musgrave krijgen ieder hoofdstuk hun eigen paar pagina's roem. Zij beschrijven het proces van een reportage, wat een leuke kijk geeft op de werkwijze van een professional. Wederom interessant voor de beginnende fotograaf die kennis wilt nemen van de verschillende genres, overbekend voor diegene die het zelf al doen.

Het complete fotografieboek

Met een beschrijving van de geschiedenis van een genre, de ontwikkeling van elk deelgebied, de laatste trends en belangrijke stromingen vormt 'Het complete fotografieboek' een uitgebreide catalogus met veel informatie. De verschillen en subtiliteiten in compositie, belichting en timing tussen de verschillende soort fotografie worden goed samengevat en zijn leuk om naast elkaar te leggen. Dat Tom Ang twaalf jaar hooffdocent Photographic Practice aan de Universiteit van Westminster is geweest is goed terug te lezen: het boek zou op het curriculum van een fotografieopleiding niet misstaan. Wie zin heeft om thuis ook bij te leren, heeft aan 'Het complete fotografieboek' een goede. Wie een betere fotograaf wilt worden kan beter blijven oefenen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie