Boekrecensie: GOAT – Greatest Of All Time

Redactie 2698 0
De grootste bokser aller tijden verdient natuurlijk niet zomaar een boek, maar een 'monument op papier'. Een treffende beschrijving van uitgeverij Taschen, die na zeven jaar een lichtgewicht editie van GOAT – Greatest Of All Time heeft uitgebracht.

Over wie de beste bokser ooit is bestaat weinig twijfel: Muhammad Ali steekt met kop en schouders boven zijn concurrentie uit. Ondanks dat deze heruitgave van GOAT – Greatest Of All Time is afgeslankt van 25 naar 'slechts' 7,5 kilo, blijft het een megalomane uitgave. Zeven jaar eerder publiceerde Taschen de gelimiteerde editie, gesigneerd door de bokser zelf, welke direct een monumentale status kreeg. Een originele versie van het wereldwijd geprezen boek gaat nu voor tienduizend euro over de toonbank, de nieuwe editie ligt voor nog geen honderd op je koffietafel.

GOAT - Greatest Of All Time

Het boek is meer dan simpelweg een ode aan de levende legende. Het formaat en de inhoud reflecteren niet alleen zijn haast bovenmenselijke prestaties in het boksen, maar ook die van zijn betrokkenheid bij de Amerikaanse maatschappij. Het is een boekwerk met de 'kracht, moed, diepte, creativiteit en ongelooflijke energie' die alleen Ali bezat. Foto's worden geflankeerd door originele essay's, interviews en artikelen die de afgelopen vijftig jaar over de Champ zijn verschenen. GOAT mag dan misschien afgeslankt zijn, de impact is er niet minder om.

Foto © Flip Schulke, GOAT / Taschen, At Miami Beach Fifth Street Gym, 1961

Muhammad Ali

Of in GOAT de foto's of de tekst centraal staan valt nog te betwijfelen. Als je het als leesboek zou beschouwen, dan ben je er in ieder geval wel aan aantal donkere winterdagen mee zoet. Zo komen al Ali's vechtstatistieken voorbij en worden historische platen begeleid door complete geschiedenislessen. De indeling volgt simpelweg zijn eerste stoten, gevechten en persoonlijke leven tot aan de demente toestand waarin hij nu verkeerd. Gelukkig wordt dat laatste gedeelte waardig gehouden, ondanks zijn strijd tegen Parkinson. De fotocredits bevinden zich vooraan in het boek, wat als positief resultaat heeft dat geen enkele foto verstoord wordt door een creditline. Zijn tumulteuze carrière komt naar voren door de originele posters van zijn gevechten, terwijl persoonlijke foto's een biografische verhaal vertellen.

Foto © Neil Leifer, GOAT / Taschen, Ali vs Liston II, 1965

Float like a butterfly, Sting like a bee

Wat voor foto's er allemaal in GOAT staan is niet in één woord te vatten. Zowel kleur als zwart-wit worden treffend afgewisseld, net als foto's van Ali terwijl hij serieus vecht tegen Joe Frasier of voor de lol met The Beatles. Alsof openslaan van het boek nog niet overweldigend genoeg is, bevat GOAT ook nog eens twee 'fold-outs'; eentje van bovenaf de ring geschoten en eentje van een dansende Ali. Niet voor niets siert zijn motto 'Float like a butterfly, Sting like a bee' in goud de achterkant van het boek. Als je dat punt hebt bereikt ben je 660 pagina's van 33 bij 33 centimeter, drieduizend foto's van 150 verschillende fotografen en een zeer uitgebreide geschiedenisles verder. En kan je het leven van de legendarische Muhammad Ali dromen.

Foto © Neil Leifer, GOAT / Taschen, A dramatic and perfect overhead shot by Neil Leifer, generally regarded as one of the greatest sporting images of all time, featuring the prostrate form of Cleveland Williams and in high contrast, Ali in victory pose, during a knockdown in their 1966 title fight. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie