Boekrecensie: Foto Vincent Mentzel

charlottelipic 3972 0
'Foto Vincent Mentzel' is een dik fotoboek, bomvol indrukwekkende portretfoto's en fotojournalistiek. De verzameling beeld van Mentzel in dit boek bevat toonaangevende en minder belangrijke momenten in veertig jaar geschiedenis.


Het boek ziet er zakelijk, geordend en prachtig vormgegeven uit. De keuze voor de kaft is interessant. Op de voorkant prijkt een zwart-wit-foto uit 1978 in Peking. Pas wanneer je het boek omdraait is op de achterkaft in strakke witte blokletters de titel te lezen.

De inhoud van het boek is, op een enkele foto na, geheel zwart-wit. Dit maakt alle, toch zo totaal verschillende, foto's duidelijk tot één geheel. Een geheel wat soms speels doorbroken wordt door onverwachts een foto in kleur tussendoor.


Tattoo

Talent

Wanneer je het boek doorbladert is het laatste wat je zal ontgaan het talent van Metzel. Elke persoon is uniek en persoonlijk geportretteerd, elke situatie volledig in kaart gebracht.

Zijn foto's sleuren je mee in een achtbaan van emoties. Mooie momenten als het kerstcircus wisselen elkaar af met beelden van oorlog. Geportretteerden kijken je indringend aan, wekken medelijden of dwingen respect af. Het is duidelijk dat elke foto van Metzel een sprekende foto is, vol emotie of journalistieke waarde.


Audrey Hepburn

Teksten

Het boek bevat stukken tekst van Geert Mak en H.J.A Hofland, NRC-columnlist. In beide teksten ontbreekt het aan lovende woorden over de fotograaf niet. Daarnaast gaan de teksten in op het leven van Metzel en de invloed die zijn foto's hebben gehad.

Kopen

'Foto Vincent Mentzel' is een boek waar je met 432 pagina's aan prachtig beeldmateriaal niet snel op uitgekeken zal raken. Met 49,95 euro is het geen koopje, maar het geld zeker waard.

Foto's © Vincent Mentzel

[block] [title]Foto Vincent Mentzel[/title] [par] [list] [item]432 pagina's[/item] [item]Uitgeverij: Waanders B.V[/item] [item]Prijs: €49,95[/item] [list] [/block]