Boekrecensie: Bruce Barnbaum – The Art of Photography

Redactie 2312 0
Gevoel leggen in een foto, dat is een vrij abstract begrip. Met The Art of Photography: An Approach to Personal Expression probeert Bruce Barnbaum fotografen hiertoe toch te motiveren. Dat doet hij al zeventien jaar, want de eerste druk van het boek was in 1994.

Hoewel het boek van Bruce Barnbaum nog wel analoge fotografie behandelt, is ook de auteur gelukkig met zijn tijd meegegaan en is The Art of Photography nu ge-update en actueel. De voorbeelden zijn soms wat oubollig, maar het effect is er niet minder om. De meer dan honderd prachtige foto's – in zowel kleur als zwart-wit – die het boek sieren dragen daar uiteraard aan bij. Daarnaast maken grafieken en statistieken de geleerde stof behapbaar en reproduceerbaar in de praktijk.

Behoorlijke pil

Het boek is eerder beschreven als één van de meest leesbare en begrijpbare tekstboeken over fotografie, maar daar zitten wat kanttekeningen aan. Hoewel het Engelstalige boek overzichtelijk is ingedeeld in categorieën die elkaar steeds aanvullen, wordt Bruce halverwege toch wel erg technisch. De talloze voorbeelden kunnen hem daar niet bij helpen; het is een behoorlijke pil om doorheen te komen. Bruce probeert de toon van het boek daarom luchtig te houden, maar met veel vaktechnische kennis in het Engels is dat niet makkelijk. 


Standaardwerk

Wie het boek echter benaderd als studiemateriaal, de tabellen en cijfers voor lief neemt en écht wat wil leren over de 'kunst' van het fotograferen, mag The Art of Photography wel een standaardwerk genoemd worden. Volgens de uitgever zowel geschikt voor beginners, gevorderden als professionals, moeten wij toch concluderen dat je kennis behoorlijk op pijl moet zijn om wat van de diepgaande teksten mee te krijgen. Zowel qua fotografie als met betrekking tot Engels. Tot stand gekomen uit decennia ervaringen mag je naast de techniek ook de wijze filosofische, expressieve en creatieve aspecten echter zonder twijfel aannemen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie