Boekrecensie: bewuster en beter werken met Adobe PS Elements

Raymond 921 0
Een flink deel van de fotohobbyisten gebruikt Photoshop Elements voor de nabewerking. Maar lang niet iedereen haalt er alles uit. Het zogenoemde 'kleine broertje' van Photoshop kan namelijk vaak veel meer dan je denkt. Dit boek helpt je het onderste uit de kan te halen.
Specificaties

Titel: Bewuster en beter werken met Adobe Photoshop Elements
Auteur: André van Woerkom
Uitgeverij: Van Duuren Media
Pagina's: 240, hardcover
ISBN: 978-90-5940-343-7
Prijs: € 29,90Meer boekrecensies van fotoboeken lezen? Hier vind je het complete overzicht.

Bewuster en beter werken met Adobe Photoshop Elements is een nieuwe uitgave uit een reeks vernieuwde cursusboeken van uitgeverij Van Duuren Media. Ten opzichte van zijn voorgangers is er het nodige verbeterd. De boeken hebben een frisser design, groter formaat en duidelijkere opzet dan de voorgangers uit de 'bewuster en beter'-serie.

Dat komt ook deze uitgave ten goede. De hoofdstukken zijn overzichtelijk opgebouwd met steeds een algemene inleiding, gevolgd door heldere stappen die weinig te raden overlaten. Het volgt de beproefde methode 'klik op dit, sleep naar daar, doe dat om dit resultaat te krijgen' en slaagt in die opzet.

Het boek behandelt niet alleen de nabewerking, maar geeft ook toe dat met de computer alleen niet alles mogelijk is. Terecht wijst het daarom op het belang van de zorgvuldigheid vooraf: een goede foto begint bij goede fotografie. Photoshop Elements kan van een mislukte foto geen prachtplaat maken en de auteur lijkt dat goed te beseffen.

Puntje van kritiek is er toch: af en toe is het niet in één oogopslag duidelijk welk beeld bij welk stappenplan hoort. Daarnaast oogt de lay-out hier en daar wat grof. Dat doet echter maar weinig af van het feit dat je met deze titel een duidelijk en overzichtelijk naslagwerk in huis haalt waar vooral beginnende 'nabewerkers' veel van kunnen leren.

Het boek is geschikt voor gebruikers van Adobe Photoshop Elements 6 op zowel de PC als de Mac. Bezitters van een wat oudere versie kunnen ook nog prima uit de voeten. De uitgave is verkrijgbaar via de website van de uitgeverij.


Hoofdstukindeling

1. Kennismaking
2. Afbeeldingen beheren
3. De editor en RAW
4. Kleur en belichting corrigeren
5. Retoucheren
6. Foto's rechtzetten en bijsnijden
7. Selecties maken
8. Afbeeldingen samenstellen
9. Transformatietechnieken
10. Tekst en content toevoegen
11. Uitvoer en speciale projecten

 


In de rubriek ´Boeken´ van DIGIFOTO Pro 1/2008 is een fout geslopen. Bij de review van het boek ´Computer Idee: Photoshop Elements 6' van uitgeverij Van Duuren Media is per abuis de tekst geplaatst van de bespreking van 'Adobe Photoshop Lightroom uitgelicht', van dezelfde uitgeverij.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond