BNO Piet Zwart Prijs voor Willem Diepraam

Julian 677 0
Fotograaf Willem Diepraam (Amsterdam, 1944) heeft de BNO Piet Zwart Prijs gewonnen. Aan de oeuvreprijs is een geldbedrag van 4000 euro en een presentatie op de Dutch Design Awards verbonden.

De selectiecommissie was het unaniem eens, de BNO Piet Zwart Prijs 2010 gaat naar één van Nederlands grootste fotografen: Willem Diepraam. De commissie zegt hierover: “Willem Diepraam behoort tot een generatie naoorlogse Europese fotografen die in staat waren om hun engagement en de inhoudelijke kracht van hun beelden te verbinden met een eigen vormtaal. Diepraams foto’s kenmerken zich door een hoge visuele kwaliteit. Met de jaren heeft zijn werk een steeds persoonlijker karakter gekregen.”

Foto © Willem Diepraam
A Very Young Jerry Hall, Paris

Over de prijs

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award Dutch Design Awards is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het vak en excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was. Tot de winnaars van vorige edities behoren grafisch ontwerper Gert Dumbar, industrieel ontwerper Friso Kramer, grafisch ontwerper Jan van Toorn, grafisch ontwerper Wim Crouwel, fotografe Eva Besnyö, interieurarchitecte Nel Verschuuren, grafisch ontwerper Jan Bons en productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben.

Willem Diepraam

Willem Diepraam (Amsterdam, 1944) begon eind jaren ’60 een carrière als fotograaf. Hij werkte lang voor Vrij Nederland maar ook voor de Groene Amsterdammer, Artsen Zonder Grenzen en de Novib. Na de jaren ’70 was hij meestal zijn eigen opdrachtgever. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan waaronder Frimangron (1975), The Dutch Caribbean (1978), Sahel (1982), Lima (1991), en Landschap aan Zee (1995). Er werden twee monografieën over zijn werk gepubliceerd. Tijdens de jaren ’70 heeft Diepraam, vooral door zijn werk voor Vrij Nederland, vaak samen met Gerard van Westerloo, grote invloed gehad op de Nederlandse fotojournalistiek door zijn indringende beelden met grove korrel en soms zwaar doorgedrukte luchten. VN bijlagen uit de jaren ’70 en ’80 waren fameus. Behalve fotograaf is Willem Diepraam ook een serieuze fotografieverzamelaar. Daarnaast is hij actief als auteur. Hij verzorgde catalogi bij door hem samengestelde tentoonstellingen over Cas Oorthuys, Carel Blazer en Eva Besnyö. Over de laatste schreef hij in 1999 een monografie.