Blackmagic Pocket Cinema Camera: nieuwe prijsrevolutie

Julian 4351 4
Op Twitter is een afbeelding te zien van twee nieuwe Blackmagic-camera's. Beide toestellen zorgen voor flink wat rumoer in de filmwereld. De Blackmagic Pocket Cinema Camera voor 995 dollar is wat ons betreft het meest interessante voor de filmende fotograaf.

In april 2012 kwam het Australische Blackmagic met de Blackmagic Cinema Camera (BMCC). Een filmcamera die video opneemt in 2,5K-resolutie in Adobe Cinema-DNG-rawformaat voor 2995 dollar. Een echte prijsdoorbraak, want bij de concurrentie moet je al snel tienduizenden dollars neertellen voor een raw-camera.

De BMCC heeft een relatief kleine sensor, iets kleiner dan die van het mft-systeem. Was dat je een doorn in het oog, dan is er goed nieuws: Blackmagic komt volgens de uitgelekte afbeelding met een nieuw toestel. Deze Blackmagic Production Camera 4K, schiet zoals zijn naam doet vermoeden in 4K-resolutie. Dat doet de camera in raw, met een S35-sensor (vergelijkbaar met aps-c-formaat). Wederom mikt Blackmagic op een prijsdoorbraak, want het prijskaartje van 3995 dollar is ongekend voor een dergelijk toestel.

twitter
Deze afbeelding op Twitter toont twee nieuwe spraakmakende filmcamera's van Blackmagic.

Blackmagic Pocket Cinema Camera

Nou zijn er waarschijnlijk niet veel hobbyfotografen die even vierduizend dollar aftikken voor een filmcamera. De eveneens nieuwe Blackmagic Pocket Cinema Camera (BMPCC) lijkt echter een interessante optie te worden voor de fanatieke dslr-filmer.

De BMPCC is een erg compact toestel, met een sensor die in formaat vergelijkbaar is met de eerste BMCC (cropfactor 2,88x). De Pocket Cinema Camera filmt in 1080p-resolutie in ProRes-formaat en CinemaDNG-raw. Mogelijk is raw alleen mogelijk met een externe recorder, want we betwijfelen of deze enorme datastroom weggewerkt kan worden op de sd-kaart, waarvan je dit toestel kunt voorzien.

Desalniettemin heeft Blackmagic met de BMPCC een hele sterke troef in handen. Je denkt misschien: die sensor is wel erg klein... Maar de videokwaliteit van dergelijke camera's steekt ver uit boven dslr's met filmfunctie, zeker als je in raw werkt. Met de inventieve Speed Booster (die ook voor mft beschikbaar komt) kun je bovendien wat aan groothoek en scherptediepte terugwinnen.

Wat ons betreft is deze BMPCC dan ook meer een 'gamechanger', net zoals de Canon 5D Mark II dat was toen deze geintroduceerd werd. Vincent Laforet kondigde onlangs met veel bombarie het MoVI-systeem aan, dat indrukwekkend presteert, maar met prijskaartje van 15.000 dollar niet voor iedereen is weggelegd. De Pocket Cinema Camera gaat 995 dollar kosten, een bedrag dat voor een veel grotere doelgroep is te overzien.

Levertijden

Op papier zijn de twee nieuwe camera's erg indrukwekkend. Blackmagic zit echter met één probleem. De eerste BMCC werd in april 2012 aangekondigd, het toestel liet lang op zich wachten, werd meerdere malen uitgesteld vanwege problemen met de sensor en is momenteel nog maar mondjesmaat verkrijgbaar.

Het is te hopen voor Blackmagic dat de nieuwe camera's een minder gecompliceerde marktintroductie kennen. Is dat het geval, dan mogen de grote jongens zich zorgen gaan maken, want Blackmagic biedt érg veel waar voor je geld.

Officiële aankondiging

De afbeelding op Twitter is afkomstig van de NAB-beurs die momenteel plaatsvindt in Las Vegas. Blackmagic heeft later vandaag een aankondiging op het programma staan.

afbeelding van Wim Hendriks

lees even op
http://philipbloom.net/2013/04/08/nab2013bm/
als laatste commentaar op de BMCC

afbeelding van Julian

Philip Bloom maakt wel een fout, de nieuwe 4K Blackmagic Production Cinema Camera heeft een cmos-sensor met global shutter, geen ccd.

afbeelding van Wim Hendriks

Maar toch beste Julian hij heeft wel een punt. Morgen kan ik mijn camera ophalen, ik heb dus 11 maanden gewacht.en het bedrijf heeft tot nu toe 2 stuks uitgeleverd van af....en ik stond op de 2e lijst nr 15,kijk hoeveel er de brui aan hebben gegeven.

afbeelding van Julian

Vandaar de alinea 'Levertijden'... Laten we hopen dat Blackmagic het deze keer beter op orde heeft.