Blackmagic Cinema Camera: 2,5K-raw voor 2995 dollar

Jasper van Bladel 5124 3
Blackmagic komt met de Cinema Camera, misschien wel dé camera waar filmers op zitten te wachten. Hij neemt op in 2,5K-resolutie in 12-bits CinemaDNG-raw. De Blackmagic kost 2995 dollar, veel minder dan vergelijkbare concurrenten.

De Blackmagic kan de beelden, met een resolutie van 2432x1366 pixels, dus opnemen in raw. Als je op die manier opneemt heb je, net zoals bij foto's, veel meer controle over zaken als belichting en witbalans. In de prijsklasse van de Blackmagic is video-raw gewoonweg niet te vinden.


De Blackmagic Cinema Camera heeft een vernieuwend design

Grote bestanden

De sensor, met een maat van 16,4 x 14,04mm (en effectief gedeelte van 15,6 x 8,8mm), heeft een groot dynamisch bereik van dertien stops. Een vrij kleine sensor dus, iets kleiner dan die van het micro 4/3-systeem. De Blackmagic filmt met maximaal 30 fps, maar je kunt ook kiezen voor 24, 25 en 29,97 fps. Omdat de bestanden die deze camera wegschrijft erg groot zijn, doet hij dat op een 2,5-inch-ssd, die je zelf in de camera kunt prikken.

De Blackmagic kan overweg met Canon EF- en Zeiss ZE-objectieven.


Op het 5'' touchscreen zijn alle functies te bedienen

Vernieuwend uiterlijk

Het uiterlijk van de Blackmagic is vernieuwend. Op het eerste gezicht lijkt het een soort tomtom of wekkerradio. Het bedrijf heeft de Cinema Camera een zo eenvoudig mogelijk uiterlijk meegegeven. Alle functies en instellingen zijn te vinden via een 5-inchtouchscreen (capacitief) aan de achterkant. Dat touchscreen heeft een resolutie van 800 x 480 pixels.

Volgens het bedrijf komt de Blackmagic in juli op de markt voor 2995 dollar.


Aan de linkerkant vind je alle in- en uitgangen. 

Goede toekomst

Laatst schreven we over de plannen van Amerikanen om een 2K digitale Bolex met raw-uitgang te gaan bouwen. Een soortgelijk concept dus, met de nadruk op concept. Want van die Bolex weten we niet of hij ooit echt op de markt verschijnt. Van de Blackmagic weten we dat wel. Gezien de specificaties, prijs en vooral de raw-uitgang denken we dat de nieuwe Blackmagic weleens erg populair zou kunnen worden onder serieuze filmers met een klein budget.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Moron

DIE DING IS DUUR!!

afbeelding van FxZ

Leuk grapje Diesel ;P

afbeelding van RBoks

Mooi concept en voor de beginnende filmer en voor kleine producties een fantastische camera, de prijs is laag bij de huidige koers zo 2400 euro. Hier kon je in het filmtijdperk echt geen 35mm filmcamera voor aanschaffen. (ik begrijp 2.5K dat is iets meer dan de huidige 2k projectie in de meeste bioscopen).

Geweldig dus!!!