Black Passport wint Deutsche Fotobuchpreis

Redactie 504 0
Het fotoboek Black Passport van Noor-fotograaf Stanley Greene is één van de vijf winnaars van een gouden titel in de Deutsche Fotobuchpreis 2011. Het boek maakt het contrast tussen privéleven en oorlogservaring voelbaar, aldus de jury.

Stanley Greene heeft Black Passport gemaakt in samenwerking met vormgever Teun van der Heijden. Het vormt een biografie van de oorlogsfotograaf, geschreven na vele interviews met Van der Heijden. Uiteraard wordt de tekst bijgestaan door Stanley's oorlogsfoto's, gecombineerd met privékiekjes. Hierdoor komt de kijker zowel over Stanley's werk, zijn vrienden, vrouw als zijn collega's wat te weten. Dat was één van de aspecten die de jury van de Deutsche Fotobuchpreis aansprak.


Goud

In totaal werd het predikaat 'goud' aan vijf fotoboeken toegekend. De andere winnaars waren Nadav Kander met Yangtze – The Long River, Lilian Bassman & Paul Himmel met The First Retrospective, Christian Lutz met Tropical Gift en Bruce Davidson met Outside/Inside. De jury noemde Black Passport onder meer een 'geniale, rauwe collage' en vindt het boek uniek omdat de uitgave het contrast tussen privéleven en oorlogservaring voelbaar maakt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie