Bison-vr-camera is bestand tegen 'stampede'

Bison-vr-camera is bestand tegen 'stampede'

PieterMolenaar 980 0
Vr-productiebedrijf Condition One heeft op de afgelopen NAB Show 2016 in Las Vegas een in eigen huis ontwikkelde vr-camera getoond. De Bison-'rondomcamera' van het bedrijf is speciaal ontwikkeld voor 360-gradenvideoproducties van dieren in het wild. De Bison is niet te koop.

De Condition One Bison is volgens Wired vernoemd naar de diersoort die Condition One-oprichter Danfung Dennis als eerste uitkoos voor een test met het prototype van het apparaat. Om een 'stampede' van bisons te kunnen weerstaan heeft Condition One de Bison zeer stevig uitgevoerd. De behuizing van de Bison is gemaakt van dik aluminium, terwijl voor het driebenige onderstel koolstofvezel gebruikt is. De Bison beschikt verder over een geavanceerd koelingssysteem zodat ook in de brandende zon gefilmd kan worden zonder onderbreking.

16 camera's

Het opnamegedeelte van de Bison bestaat uit 16 camera's die bij elkaar een 360-gradenvideo met een resolutie van 5,6K en 3d-audio kunnen opnemen. De accuduur van de stevige rondomcamera bedraagt ongeveer twee uur. Dennis is vooral trots op de minimale scherpstelafstand van minder dan een meter: 'Om onderwerpen binnen armbereik te kunnen schieten, om ze zo dichtbij je te kunnen hebben...je voelt echt de aanwezigheid'.

Het gewicht van net iets meer dan 6kg maakt de Bison niet echt geschikt om snel te verplaatsen, maar volgens Dennis zou een dergelijk 'run-and-gun'-stijl geen prettig ogende vr-beelden opleveren. Opnames met de Bison kunnen op een afstand van ongeveer 800m gestart en gestopt worden.

Aan elkaar plakken

Het moeilijkste was volgens Dennis het aan elkaar plakken van de beelden van de afzonderlijke camera's om tot een 360-gradenvideo te komen. Condition One heeft hiervoor uiteindelijk eigen fotostitch-software ontwikkeld. Het eindresultaat is volgens het bedrijf een 'volledig geautomatiseerde productiepijplijn'. Dat lijkt erop te duiden dat de Bison de beelden zelf niet aan elkaar plakt, maar dat dat gebeurt in de nabewerking. De Bison is niet te koop: Condition One gaat de stevige rondomcamera gebruiken voor vr-videoproducties.