Pionier in experimentele Japanse fotografiestroming

Binnenkort in Foam: Matter - Daisuke Yokota

Fabienne Keijzer 651 0
De Japanse fotograaf Daisuke Yokota is gekozen tot winnaar van de tiende Foam Paul Huf Award. Van 14 maart tot en met 4 juni 2017 is zijn tentoonstelling Matter, waarin volume en materiaal van fotografie centraal staan, in Foam te bewonderen.

Binnenkort in Foam: Matter - Daisuke Yokota

In de tentoonstelling Matter presenteert Foam nieuw driedimensionaal werk van Daisuke Yokota (Saitama, 1983). De tentoonstelling van de Japanse fotograaf bestaat uit zaal vullende installaties, waarbij het vooral draait om volume en materiaal van fotografie. Yokota is een van de pioniers van een nieuwe beweging in de Japanse experimentele fotografie. Hij experimenteert met de materiële vormen van het medium en werkt vanuit een Japanse fotografietraditie die teruggrijpt op de intuïtieve experimenten van de Provoke-generatie. 
Een van de installaties is een vergrote afdruk van een filmrolletje dat direct belicht is, zonder dat hier een camera aan te pas is gekomen. In een andere ruimte vind je een hoop verbrand fotomateriaal. Hiermee verwijst de fotograaf naar de overvloed aan beelden die dagelijks op het internet gezet worden, waarvan we maar een beperkte hoeveelheid kunnen verwerken. Met deze installatie werpt Yokota een kritisch licht op de beperkingen van ons collectieve geheugen in de huidige informatiemaatschappij.

Daisuke Yokota - FoamDaisuke Yokota - Foam
2016 © Daisuke Yokota / courtesy G/P Gallery


Foam Paul Huf Award

Daisuke Yokota is gekozen tot winnaar van de tiende Foam Paul Huf Award (2016). In 2013 was zijn werk opgenomen in het Talent Issue van Foam Magazine en in 2014 was solotentoonstelling Site/Cloud te zien. Yokota woont en werkt in Japan, waar hij in 2003 afstudeerde aan het Nippon Photography Institute.
Matter van Daisuke Yokota is van 17 maart tot en met 4 juni 2017 te zien in Foam Amsterdam.

Lees ook: Foam toont 75 foto’s van William Eggleston

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne