Bijzondere Sovjet-bushaltes

Bijzondere Sovjet-bushaltes

Jasper van Bladel 2535 0
Wanneer je aan de Sovjet-Unie denkt, denk je gelijk aan het ijzeren gordijn, het oostblok, Lenin, Stalin en de koude oorlog. Fotograaf Christopher Herwig denkt echter aan bijzondere bushaltes. Hij fotografeerde elke overgebleven Sovjet-bushalte. Meestal hadden deze haltes een erg bijzonder ontwerp.

30.000 km

Tijdens een lange fietstocht van Londen naar St. Petersburg, had Herwig zichzelf de opdracht gegeven om elk uur minstens één goede foto te nemen. De vreemde bushaltes op de verlaten wegen begonnen hem erg op te vallen. Na 12 jaar heeft Herwig meer dan 30.000 km gereden, met de auto, fiets, bus en taxi om elke bushalte te kunnen fotograferen.

De bushaltes zijn verspreid over 14 voormalige Sovjet-landen, waaronder Kazachstan, Oezbekistan, Oekraïne, Litouwen, Letland en Wit-Rusland. De haltes bleken onverwachts echt schatten van moderne kunst te zijn, veelal brutalistisch van aard. Ze zijn allemaal op hun eigen manier indrukwekkend en raar. Herwig heeft de bushaltes gedocumenteerd en uitgebracht in zijn fotoboek Soviet Bus Stops.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper