Amsterdam door de lens van een clandestiene camera

Bijzondere foto's uit de Tweede Wereldoorlog in Verzetsmuseum

Daniëlle van Gorkom 5033
Vanaf 14 oktober 2011 t/m 1 april 2012 toont het Verzetsmuseum bijzondere foto's uit de Tweede Wereldoorlog. De foto's, gemaakt door amateurfotograaf Karel Bönnekamp, laten onder andere de Jodenvervolging van 1942 en 1943 zien.

Bönnekamp was tijdens de WOII een verzetsman. Hoewel veel onderwerpen door de nazi’s werden beschouwd als ongewenst of verboden om te fotograferen, deed hij dit toch. Hij fietste voor zijn verzetswerk door de Amsterdamse straten en fotografeerde alles wat hem van de Duitse bezetting tegenstond. Ondanks de kans op arrestatie was Bönnekamp niet bang om de gebeurtenissen vast te leggen. Op sluwe wijze legde hij de beelden vast, zo verstopte hij zichzelf achter een raam van een café om de aanslag op het bevolkingsregister te fotograferen.

Juli 1942, honden worden voor het Olympisch Stadion in beslag genomendoor de Duitsers
Juli 1942, honden worden voor het Olympisch Stadion in beslag genomen door de Duitsers - © Karel Bönnekamp / Collectie Verzetsmuseum Amsterdam.

Completer beeld

Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuzeum: 'Bönnekamp heeft vergeten gebeurtenissen gefotografeerd, zoals de inbeslagname van honden om mijnenvelden te verkennen. Hij maakte ook unieke foto’s van het afvoeren van Joden in Amsterdam. Een gearmd stel loopt langs Joden die per tram worden gedeporteerd. De mensen schikken zich. Dat zie je bij Bönnekamp, en niet bij de bekende, professionele oorlogsfotografen die voornamelijk de hongerwinter hebben vastgelegd. Bönnekamp geeft een veel completer beeld van bezet Amsterdam.'

3
April 1943, tram met opgepakte joden die naar het Muiderpoortstation werden gebracht voor deportatie - © Karel Bönnekamp / Collectie Verzetsmuseum Amsterdam.

Opgedoken

Met het einde van de oorlog, verdwenen ook de amateurfoto's van de verzetsman achterin een kast. Daar hebben ze lange tijd gelegen, maar nu zijn ze weer opgedoken. Vijftig jaar na de oorlog las Bönnekamp in Het Parool dat het Verzetsmuseum bijzondere oorlogsfoto's wilde exposeren. Bönnenkamp had inmiddels al zijn foto's in een album geplakt en voorzien van zijn commentaar. Na het lezen van het bericht besloot hij zijn foto's en rechten aan het museum te geven. Bönnekamp overleed in 2008 op 93 jarige leeftijd.

De bijzondere beelden zijn vanaf vrijdag 14 oktober te zien in het Verzetsmuseum in de tentoonstelling 'Amsterdam door de lens van een clandestiene camera'.

Mei 1945, arrestatie NSB'er
Mei 1945, arrestatie NSB'er - © Karel Bönnekamp / Collectie Verzetsmuseum Amsterdam.

afbeelding van daniellevangorkom

Daniëlle van Gorkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Daniëlle

afbeelding van Ron de Wit

De onderste foto van "Mei 1945, arrestatie NSB'er" waar is deze genomen?
Is dit de Middenweg in de WGM?

M.v.g.
Ron de Wit
info@rdewit.nl