Maak zelf zo'n 3D-Lambo!

Bijzondere 3D-foto's maken met telefoon of tablet en camera

jesse kraal 4073 3
Tegenwoordig hebben veel mensen een smartphone of tablet en daarmee kun je leuke dingen doen. Een aantal van de vele fotografie-apps zijn al eens voorbij gekomen, maar deze vorm van fotografie met behulp van je telefoon of tablet hebben we niet eerder zelf kunnen proberen.

Met behulp van speciale video's kun je foto's maken waarin bijzondere 3D-objecten te zien zijn. En hoe futuristisch de 'hologrammen' er ook uit zien, een statief, camera en telefoon of tablet is voldoende om ze te maken. Op Vimeo is er een speciale groep aangemaakt voor de benodigde video's (hieronder een voorbeeld). Deze speel je af op je device tijdens de tijdopname, terwijl je deze zo gelijdelijk mogelijk versleept. Natuurlijk kunnen wij het niet laten zelf ook wat te proberen.

Zelf doen

Zet je camera op statief klaar in een donkere ruimte. De scherpstelling kun je het beste op handmatig zetten en focussen op de plek waar je je telefoon of tablet houdt. Nu pak je je telefoon of tablet erbij en zorg je dat je het filmpje, zoals bovenstaande, klaar hebt staan. Bekijk het filmpje een keer zodat je weet hoe lang deze duurt en hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt voor het object. Dit is lastig, want het maken van het object is vrij abstract, je ziet niet hoe het eindresultaat wordt. Je sleept je device tijdens het afspelen van het filmpje, terwijl de sluiter van je camera open staat. Je kunt de camera dan ook het beste op 'M', manueel, zetten.

In het geval van de auto begint het filmpje bij de voorkant en loopt dit door tot de achterkant in ongeveer elf seconden. Aangezien een auto ongeveer tweeenhalf keer zo lang is dan dat hij breed is, moeten we de device (in dit geval een iPhone) ongeveer over een afstand verslepen die gelijk is aan tweeenhalf keer de breedte van het scherm. Je kunt dit uitmeten en met het licht aan een aantal keer proberen. Zo weet je straks in het donker hoe snel je je telefoon of tablet moet bewegen. Zorg ook dat de sluitertijd van je camera ingesteld staat op een tijd die net iets langer is dan dat het filmpje duurt. Wij stelden de camera in op 15 seconden.

Oefenen

Het blijkt even oefenen. Sowieso is het lastig om in een vloeiende beweging je camera voort te slepen, ook beweeg je je device toch snel te vlug of te langzaam, met vreemd gevormde objecten tot gevolg. Na wat oefenen kun je er echter hele toffe foto's mee maken, vrienden zullen versteld staan!

3D Lambo
Onze eerste poging mislukt jammerlijk. Een Lamborghini zeg je? Dat zien we er nog niet zo in terug...

3D Lambo
Een poging of tien later is het resultaat nog steeds niet perfect, maar herkenbaar is het al zeker wel. We hebben onze eigen Lambo!

Shark
Tien video's staan er online, deze -wat bibberige- haai is er een van.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Misschien handig om te vertellen dat je een tijdsopname moet maken van het filmpje dat je laat afspelen.

afbeelding van Fokke v saane

Ik snap er niks van. Het lijkt alsof er een hele alinea is weggevallen.

afbeelding van jesse kraal

Excuses, de tekst was wellicht niet duidelijk genoeg. Ik hoop dat het nu iets begrijpelijker is.