Bieke Depoorter wint Magnum Expression Award

Julian 940 0
Bieke Depoorter heeft de Magnum Expression Award gewonnen. Het thema van de prijs voor bijzondere fotoreportages was dit jaar ‘Gemeenschappen’. Depoorter fotografeerde de woonkamers van vergeten dorpen in Rusland.

De Magnum Expression Award is bedoeld voor fotoreportages die op vernieuwende wijze sociaal bewustzijn en medeleven oproepen. Dit jaar met als thema Gemeenschappen. De jury bestond uit Magnum-fotografen Alec Soth, Jonas Bendiksen, Susan Meiselas en Paolo Pellegrin.

Bieke Depoorter wint de prijs met haar afstudeerwerk voor de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. De fotografe reisde met de Transsiberische trein door Rusland. De taal spreekt ze niet, maar een briefje met daarop een korte uitleg wat ze kwam doen, zorgde ervoor dat ze van woonkamer tot woonkamer warm onthaald werd.

De Expression Award levert Bieke niet alleen een beurs van 10.000 dollar op om haar werk voor te zetten, maar ook een Mentoraat van de Magnum-fotografen uit de jury, een HP Designjet Z3200, een tentoonstelling, 3000 dollar credits bij Blurb voor een boekproductie en de mogelijkheid om met Magnum in Motion het project om te zetten in een multimedia-essay.

De serie viel eerder in de prijzen bij de Photo Academy Awards. Depoorter werd in vier categorieën genomineerd en in één daarvan. Meer werk van Bieke is te zien in de DIGIFOTO Pro Photo Academy Award 2009 special.