Beursimpressie: Professional Imaging 2013

sanne 2169 1
Fotografen, studenten, techneuten en hobbyisten, ze verzamelen zich allemaal in de beurshallen van Nieuwegein. Bij binnenkomst worden ze ontvangen door het DIGIFOTO Pro-team, wij volgen ze langs de stands en vragen wat ze van vandaag verwachten.

Waar te beginnen? Er is genoeg te doen en een centraal programma ontbreekt. In plaats daarvan organiseren standhouders hun eigen activiteiten en kun je je ter plaatse laten informeren over optredens die je de moeite waard zijn, activiteiten waar je zelf aan deel kunt nemen en natuurlijk al het nieuws op cameragebied.

pi
De eerste gasten arriveren

Tim Flach

Voor de vroege gasten staat een presentatie van Tim Flach op het programma. Het Adobe Theater is al een kwartier voor aanvang vol. Wat verwachten de geïnteresseerden? ‘Iets te leren’, vertelt de man die achter ons zit. Tim Flach kent hij niet, maar dat maakt niet uit: ‘Van lezingen van andere fotografen leren je altijd wel wat, zeker als ze uit het buitenland komen’.

Kaalgeplukte kip

Inmiddels is Tim gearriveerd op het podium en laat hij de zaal kennismaken met zijn foto’s. Daar staan zonder uitzondering dieren op, maar een dierenfotograaf noemt hij zichzelf niet. ‘Ik wil weten waarom die dieren ons iets doen en ben geïnteresseerd in hoe groot de kloof op dit moment is tussen mens en dier.’ Om die interesse te illustreren laat hij beelden zien van honden die cosmetische chirurgie ondergaan, of een compleet kaalgeplukte kip die angstaanjagend veel lijkt op het exemplaar dat wij in de supermarkt kopen. Maar dat is lang niet alles: het portfolio van Tim is breed en kent spectaculaire beelden, gemaakt in zijn studio en in de natuur. Het is een bezoekje aan zijn website zeker waard.

timflatch
Tim Flach beantwoord na zijn optreden nog wat vragen

Meerwaarde

Bruidsfotograaf Gert en amateurfotograaf en vliegtuigspotter Eric vinden we wat later in de lunchruimte. Ook zij waren bij de lezing van Tim aanwezig. ‘De gastsprekers zijn zeker een reden dat we hier zijn. Wat hij doet is heel bijzonder, geweldig. Hoe hij composities maakt en gebruikmaakt van flits is onwaarschijnlijk. Hij probeert je op het verkeerde been te zetten en dan die uitleg erbij, echt de meerwaarde van zo’n beurs.’ Op de planning staat straks onder meer nog de presentatie van sportfotograaf Richard Walch in het Canon-theater.

Gaan de heren ook nog op zoek naar nieuw apparatuur? ‘Als bruidsfotograaf ben ik vooral geïnteresseerd in albumontwikkeling. Ik heb wat samples van nieuw covermateriaal gekregen die ik weer aan mijn klanten kan laten zien, dat is hartstikke fijn. Ook heb ik nog even de nieuwe Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM II van Canon vastgehouden. Ik had al besloten die te kopen, maar heb hem alvast even op mijn Canon 5D Mark III gezet.’ Het is nog vroeg in de ochtend maar Gert noemt de beurs nu al geslaagd.

gert-eric
Gert (links) en Eric (rechts)

Studenten

Niet alleen de meer geoefende fotografen komen op de beurs af, er zijn ook heel wat studenten aanwezig. Jacinda en Ankelien bijvoorbeeld die een fotografie-opleiding in Zwolle volgen en even een lunchpauze hebben ingelast. Wat leren zij vandaag? ‘Je ziet heel veel nieuwe dingen en kunt objectieven en lensbaby’s ook uittesten. Dat is wel fijn van vandaag, de kans op alles te proberen krijg je niet zo vaak.’ Als arme studenten zitten grote aankopen er voorlopig nog niet in, maar ‘het is wel heel leuk om te zien wat er allemaal voor nieuws op de markt is.’

jacinda-ankelien
Jacinda (links) en Ankelien (rechts) nemen even pauze

DIGIFOTO Pro op de Professional Imaging 2013

DIGIFOTO Pro heeft dit jaar voor het eerst een eigen stand op de Professional Imaging. Je kunt er moeilijk omheen, direct na de ingang zijn we te vinden. In plaats van jullie abonnementen aan proberen te smeren, hebben we wat anders bedacht: we maken foto's van bezoekers, zetten die in een DIGIFOTO Pro Cover en plaatsen deze op Facebook. En je kunt er ook nog eens een  Fujifilm XS-1 mee winnen! We hebben al zo'n 190 fotografen zo gek gekregen om eens vóór de camera te gaan staan. De resultaten vind je op Facebook.

PI 2013

Win een XS-1
Iedereen die bij onze stand op de foto gaat maakt kans op de Fujifilm XS-1!

Videoverslag vanaf de beurs

Ook maken we op de Professional Imaging 2013 videoverslagen, zodat je het ook nog een beetje kunt beleven als je er niet bij kan zijn. Met Gerard Henninger aan de microfoon struinen we de beurs af. Hier alvast een kleine teaser van de spannende avonturen die we op de beurs beleven. Binnenkort meer!

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Anonymous

Interessant filmpje zeg!