Betere functionaliteit Leica Q door firmware 2.0

Betere functionaliteit Leica Q door firmware 2.0

Senta Bemelman 2071 2
De compacte krachtpatser, de Leica Q, krijgt door de firmware update naar versie 2.0 nog meer power. De functionaliteit van het apparaat krijgt een flinke boost en daarnaast ook een Raw-only optie en de langste sluitertijd van maximaal 120 seconden.

Firmware 2.0 geeft de gebruiker van de 24-megapixel fullframe camera veel mogelijkheden. Daarnaast heeft Leica ook flink geschroefd aan de fouten in de originele firmware.

AF-systeem

De functionaliteit van het AF-systeem is met flinke sprongen vooruit gegaan.  Door de upgrade kun je verschillende formaten kiezen voor losse AF-gebieden. Terwijl je gelijktijdig nog de focus op objecten buiten het fotografiekader houdt wanneer je gebruik maakt van digitale zoom. De zoom-lengte is beperkt tot 35 en 50 mm om te voorkomen dat de Leica Q blijft focussen op objecten buiten het zoom-bereik.

Voorheen bleef de gezichtsherkenning zoeken naar gezichten, maar door firmware 2.0. verspringt het enkele focuspunt naar een meervelds AF-modus wanneer gezichten binnen het frame ontbreken. Daarnaast bestuur je de compactcamera makkelijker door de geoptimaliseerde EVF-modus.

DNG-formeet

Eerst kon fotograferen in DNG-formaat (RAW) enkel in combinatie met JPEG. Maar door de nieuwe optie kunnen fotografen ook alleen DNG-type foto's maken. Dit zal ruimte sparen op de geheugenkaart.

Aftelsysteem bij lange sluitertijden

Een interessante toevoeging aan de Leica Q is het aftelsysteem bij lange sluitertijden. Dan zie je exact wanneer de foto gemaakt wordt, in plaats van op eigen inschatting.

Ga naar de website van Leica voor de firmware update. Meer info over de Q vind je via importeur Transcontinenta. Lees hier de review van de Leica Q.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Richard snippe

Ok alle toevoegingen van de nieuwe panasonic modellen.

afbeelding van Anoniem

De goedkope Leica's zijn eigenlijk dure Panasonics ;-)