Betekenen bezuinigingen het einde van fotomusea?

Redactie 1066 0
Het kabinet windt er geen doekjes om: de komende jaren wordt er bikkelhard bezuinigd. Hoewel topinstellingen steun blijven ontvangen, zal de bezuiniging van 200 miljoen euro op kunst en cultuur niet onopgemerkt blijven. Wat betekent dit voor de fotografie?

De Raad voor Cultuur is niet zo blij met de manier waarop staatssecretaris Halbe Zijlstra zijn plannen doorvoert. Op Trouw.nl legt Jeroen Bartelse, algemeen secretaris van de Raad, uit dat het plan om vooral grote instellingen te steunen hem zorgen baart. 'Wij betreuren de keuze om grote, prestigieuze instellingen te ontzien ten koste van middelgrote en kleine instellingen', aldus Bartelse in het dagblad.

Nederlands Fotomuseum

De vraag is natuurlijk wanneer je een topinstelling bent. Met andere woorden: wie moet zich nu precies zorgen maken? Het Nederlands Fotomuseum niet, zo lijkt het. Voor een reactie op de beslissingen van Halbe Zijlstra zochten we contact met de directeur van het museum, Ruud Visschedijk. Hem zijn de slapeloze nachten bespaard gebleven.

'Het ziet er voor ons goed uit. Het Nederlands Fotomuseum wordt, net als vele andere instellingen in de brief van de staatssecretaris niet letterlijk genoemd, maar als je kijkt naar de geldende criteria dan gaat het om een instelling ‘met als kernactiviteit het beheer en behoud van een collectie van cultureel erfgoed. Dat betekent dus dat het Nederlands Fotomuseum, dat een groot deel van de Fotocollectie Nederland beheert, een plek krijgt in de zogenaamde basisinfrastructuur en dat betekent dat we niet ieder jaar een aanvraag hoeven in te dienen.'

Foto: Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Uitzondering of norm?

Opvallend positieve geluiden tussen de verontrustende berichten uit de media. 'Een valse dolk in de rug' en 'Kaasschaafpolitiek' zijn alom bekende begrippen geworden. Is het Fotomuseum dan een uitzondering op de door Zijlstra ingevoerde regel? Ruud Visschedijk kan het nog niet zeggen, wel zijn de ontwikkelingen volgens hem wat zorgelijk. 'Fotofestival Noorderlicht behoort niet meer tot de basisinfrastructuur, terwijl het festival (net als bijvoorbeeld het IDFA, het Internationale Documentaire Festival Amsterdam) wel het internationale visitekaartje voor de fotografie is in Nederland.'

Zo zal het zijn met meer festivals en incidentele activiteiten op het gebied van fotografie, denkt Ruud. Eén ding is inderdaad zeker: het zal een stuk lastiger worden om projectsubsidies los te krijgen bij fondsen. Of er zich een culturele kaalslag aandient en het Fotomuseum straks de laatste strohalm voor fotoliefhebbers wordt, is een kwestie van afwachten.

Een voorlopig beeld  van de aangekondigde plannen is te lezen op nrc.nl.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie