Beroemde polaroids in New York onder de hamer

steven 653 0
In New York worden polaroids geveild van onder andere Andy Warhol en Ansel Adams. De foto's gaan onder de hamer in veilinghuis Sotheby's. Oud-medewerker van Polaroid, Linda Benedict-Jones, noemt het uit elkaar vallen van de verzameling hoogst ongelukkig.

Het gaat om een deel van de fotoverzameling van de firma Polaroid. Het bedrijf ging in 2002 failliet. De collectie werd toen overgenomen door een groep investeerders uit Minnesota. Maar ook deze groep ging failliet waardoor zij genoodzaakt waren een deel van de foto's te veilen.

In de veiling, die gisteren begon en tot vandaag duurt, gaan foto's onder de hamer van bekende fotografen zoals Ansel Adams, Andy Warhol, David Hockney en Edward Weston. De ruim 16.000 beelden maakten tot nu toe deel uit van een verzameling. Zo'n duizend foto's worden nu geveild en veel zullen in privécollecties belanden.
Foto © Andy Warhol

Linda Benedict-Jones werkte vroeger bij polaroid. Tegenwoordig is ze curator fotografie bij het Carnegie Museum of Art in Pittsburg. "Toen ik bij  Polaroid werkte was het nog een gezond bedrijf, dat een deel van deze collectie ooit zou worden verkocht had destijds niemand voor mogelijk gehouden", laat ze weten. "Barbara Hitchcock, mijn opvolgster bij Polaroid, heeft tien jaar lang met hart en ziel gestreden voor het behoud van het geheel. Het mocht helaas niet baten."

Opbrengst

Sotheby's schat dat de foto's tussen de 5,5 en 9 miljoen euro gaan opbrengen. Een enkel beeld zal minstens drie ton opleveren. De waarde van de polaroids is zo hoog omdat er van de foto geen negatief bestaat, daardoor is ieder beeld uniek.

Foto © David Hockney

afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven