Belgische fotograaf wint Lex van Rossen Award 2009

Julian 483 0
De Belgische popfotograaf Tom Verbruggen heeft de tweede editie van de Lex van Rossen Award gewonnen. De prijs is bedoeld als stimulans voor jonge, Europese muziekfotografen.

Tom Verbruggen krijgt de prijs voor zijn grijsgetinte beelden die volgens de jury qua toon doen denken aan het werk van Anton Corbijn, maar ook aan het vroege werk van Lex van Rossen. De jury was danig van de foto’s onder de indruk. “Verbruggen is een veelzijdig fotograaf. Zowel zijn portretten, backstagebeelden als livefoto’s staan als een huis. Er zit geen zwak shot tussen. De foto’s zijn heel verschillend, maar vormen tegelijkertijd een mooie serie.”

Foto: Tom Verbruggen

Verbruggen wint een cheque van 2500 euro en een publicatie in GUP Guide to Unique Photography. De winnende foto’s zijn samen met het werk van de andere genomineerde fotografen tot en met 1 maart te bezichtigen in de Popview expositie in de Noorderlicht Fotogalerie. De expositie reist later door naar Londen.

De Lex van Rossen Award is begin vorig jaar in het leven geroepen. De eerste editie werd in januari 2008 gewonnen door Nederlands fotografe Annie Hoogendoorn.

Over de fotograaf
Tom Verbruggen (Mol, 1979) gelooft heilig in het principe dat er een grote mate van vertrouwen aanwezig moet zijn om écht goeie foto’s te maken, vooral als het gaat om backstage beelden en portretten. Verbruggen, die pas op zijn 22e voor het eerst een spiegelreflexcamera in handen kreeg, werkt het liefst in dienst van de muziekindustrie. Als medeoprichter van het muziekfotografencollectief Genthology draagt hij bij aan de beeldkroniek van de levendige Gentse muziekscene.