Belgische fotograaf Danny van der Elst wint QEP-award

Jasper van Bladel 3452 1
De Belgische fotograaf Danny van der Elst wint een QEP (Qualified European Photographer) award voor zijn portretserie 'Girls'. In die serie zien we jonge vrouwen, kwetsbaar en puur gefotografeerd in een subtiele stijl.

De jonge vrouwen in de serie 'Girls' zijn allemaal op eenzelfde manier gefotografeerd. Van der Elst gebruikte zacht licht en een eenvoudige achtergrond. Met zijn subtiele stijl weet hij de aandacht volledig op de geportretteerde vrouwen te leggen. Twaalf portretten, waarvan zes van het gezicht en zes met een meer complete beelduitsnede. Daarop zien we de vrouwen helemaal ontkleed.


Een portret uit de serie 'Girls'

Kwetsbaar

De zesentwintigjarige fotograaf heeft ervoor gekozen de vrouwen kwetsbaar te fotograferen: "Ik fotografeer op een heel natuurlijke manier: met daglicht, zonder make-up of styling. De vrouwen die ik fotografeer ben ik in het dagelijkse leven tegengekomen. Ze raken mij op de een of andere manier. Ik vraag me af welke verhalen ze met zich meedragen en hoe ze daar uitdrukking aan zouden tegen mocht ik hen dat vragen. De meisjes uit mijn foto's zijn geen modellen. Ze willen enkel zichzelf zijn".

Niet geconfronteerd

De twaalf vrouwen kijken terug op een gebeurtenis die een bepalende invloed heeft gehad op wie ze nu zijn. Van der Elst: 'Ik heb hen niet geconfronteerd met triestige gevoelens, noch gevraagd om tranen te storten voor de camera.'


Een ander portret uit de serie

QEP-award

De QEP (Qualified European Photographer) award wordt uitgereikt door de Europese Federatie van Professionele Fotografen (FEP). Naast Van der Elst kregen nog twee Belgen een QEP-award. Steven Massart in de categorie architectuur en Filip Santens in de categorie fine art.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van wallican

of hoe eenvoud in het oog springt.sterk