Belgische beroepsfotografen in protest tegen bezuiniging

Julian 465 0
De Belgische Vereniging van Beroepsfotografen gaat in protest tegen Corelio. De krantenuitgever wil vanaf 2009 gaan bezuinigen op fotografie voor regionale pagina’s in Het Nieuwsblad.

Corelio wil vanaf 2009 voor de regionale pagina’s van Het Nieuwsblad niet langer beroep doen op professionele fotografen. De uitgever wil hiervoor schrijvende medewerkers inschakelen en per foto zestien euro uitbetalen.

De geplande bezuiniging is een onderdeel van herstructureringen die de afgelopen dinsdag aankondigde. Hoofdredacteur Peter Vandermeesch stelt dat de technologie zodanig geëvolueerd is dat beeldmateriaal niet langer het exclusieve terrein is van specialisten. “Digitale bestanden versturen via internet is voor iedereen haalbaar en de basistechnieken voor fotografie zijn voor iedereen toegankelijk”, aldus Vandermeesch.

Devaluatie van het vak, broodroof voor de erkende persfotografen en een bedreiging voor de noodzakelijke professionele kwaliteit, zo bestempelt de beroepsorganisatie het voornemen. “Dit is een terugkeer naar de tijd waarin iedereen die kon lezen en schrijven zich als journalist kon voordoen”, aldus de Belgische Vereniging van Beroepsfotografen. Het bedrag van zestien euro noemt de organisatie ‘beneden alle peil’.

(Bron: Belga)