Belangrijkste functies van de Nikon D5 en D500

Belangrijkste functies van de Nikon D5 en D500

Redactie DIGIFO... 2627 0
Nikon is het jaar veelbelovend begonnen. In het begin van het jaar kondigde Nikon haar nieuwe vlaggenschip, de D5 en zijn kleine broertje de D500 aan. Deze camera's waren allebei te proberen op de CP+ beurs in Japan. DpReview.com was aanwezig en zette de belangrijkste nieuwe functies van deze camera's op een rij.

 

Autofocus

In het autofocusmenu staan een aantal nieuwe functies. Zo kun je nu 'face-detection' tijdens het gebruik van AF-C via de viewfinder uitzetten. Ook is de '3D-tracking face-detection' optie verbeterd. Nu kun je kiezen uit een normaal of wijd beeldoppervlak. Dit heeft invloed op de oppervlakte waar de camera gezichten blijft volgen.

Ook is de Focus tracking lock-on functie uitgebreid. Hiermee kun je aangeven hoe lang de camera op een bepaald punt moet blijven focussen, als dat punt even uit beeld is. Bijvoorbeeld als er een bus langs rijdt. De nieuwe camera's hebben zelfs het vermogen om je object te onthouden. Als je even de ontspanknop loslaat en daarna weer indrukt, stelt hij weer op het zelfde punt scherp als daarvoor.

Beide camera's beschikken ook over de AF prioriteit selectie. Dit biedt de mogelijkheid om te kiezen waar de prioriteit ligt: het maken van een foto of het scherpstellen. Een combinatie hiervan is ook een optie, waarbij de camera één keer focust en daarna meerdere foto's maakt of eerst één foto maakt, daarna scherpstelt en daarna meer foto's maakt.

De D500 kan het focuspunt kort belichten, maar dit kun je ook uitzetten. Helaas kan de camera de focuspunten alleen belichten als je een punt selecteert of als hij in focus komt, maar niet als je een object volgt of foto's in een burst achter elkaar maakt. Dit kan wel bij de D5. Daarbij kun je zelfs de felheid van deze lichtjes aanpassen.

Functieknoppen

De D5 heeft vijf functieknoppen die je geheel naar wens kunt invullen. Er zitter er drie aan de voorkant, een bij de verticale ontspanknop en een bij het scherm aan de achterkant. Je kunt elke knop wel aan een van 24 functies toebedelen. Uiteraard kun je de knoppen ook leeg laten.

De D500 heeft maar 3 functieknoppen. Twee aan de voorkant en een bij het scherm. Bij de D500 kun je ook de joystick personaliseren. Iets dat op de D5 helaas niet mogelijk is.

EFCS

EFCS staat voor electronic front-curtain shutter. Bij EFCS werkt de sluiter half elektronisch en half mechanisch. Dit heeft als voordeel dat er minder trillingen in de body plaatsvinden, waardoor de foto's scherper worden. Helaas werkt dit niet goed bij hogere sluitertijden en werkt het alleen als je de spiegel vastzet.

Monitor color balance

We zagen het al eerder in de D810, maar bij de D5 en D500 kun je de kleuren op je LCD-scherm aanpassen. Hierdoor krijg je een beter beeld van het daadwerkelijke resultaat.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D5 wordt begin april verwacht en gaat naar verwachting rond de  € 7100,- kosten. De Nikon D500 verschijnt in maart en is ongeveer € 2370,- .

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie