Belangrijke fotoboekencollecties onder de hamer

Redactie 952 0
Bij het Parijse Pierre Bergé & Associés worden op 3 mei twee fotoboekencollecties geveild: een van het Rijksmuseum en die van Mirelle Thijsen. Eerstgenoemde betreft dubbele exemplaren, de tweede met name boeken uit de jaren vijftig en zestig.

Het Rijksmuseum is tot de veiling gekomen als gevolg van de grote verbouwing die in het Amsterdamse museum plaatsvindt. De bibliotheek van het museum moest daardoor namelijk verplaatst worden en toen heeft de leiding bedacht alle dubbele exemplaren uit te zoeken. Zo gezegd zo gedaan en deze 'overbodige' fotoboeken worden op 3 mei geveild in Parijs. Met de opbrengst wil het Rijksmuseum de fotoboekencollectie uitbreiden met nieuw werk.

Collectie Rijksmuseum

De meeste publicaties uit de ongeveer vijftienduizend boeken tellende collectie van het Rijksmuseum stammen oorspronkelijk uit andere collecties. Zo was het de Amsterdamse advocaat Bert Hartkamp die begin jaren vijftig al begon met het verzamelen van fotoboeken; zijn voormalige bibliotheek vormt een belangrijk aandeel.

In 2001 verwierf het Rijksmuseum een belangrijke collectie van fotoboeken uit de negentiende eeuw, afkomstig van historicus Steven F. Joseph. Ook de uitgebreide, hedendaagse fotoboekencollectie van fotograaf Willem Diepraam is in het bezit van het Rijksmuseum. Mattie Boom, conservator fotografie bij het Rijksmuseum, stelt in reactie op de aankomende veiling dan ook dat het museum zelf de grootste verzamelaar is.  

Deel van de collectie, afkomstig van Ansel Adams. Verwachte opbrengst: 200 - 300 euro

Mirelle Thijsen

Naast de collectie van het Rijksmuseum veilt Pierre Bergé & Associés begin mei ook een deel van de fotoboekencollectie van kunsthistoricus Mirelle Thijsen. Net als bij de collectie van het Rijksmuseum gaat het ook hier om enkele honderden boeken die allen een belangrijk deel van de Nederlandse fotohistorie beslaan. Mirelle Thijsen is vooral bekend van haar publicatie 'Het Bedrijfsfotoboeke 1945-1965' uit 2002. Haar collectie bestaat met name uit fotoboeken uit de jaren vijftig en zestig over ontwerpers als Schofer, Elffers en Kempers, wie samenwerkten met grote fotografen als Blazer, Oorthuys, Cornelius en Van der Elsken.

Naast beroemde boeken bevat de collectie van Mirelle ook recentere publicatie van onbekendere fotografen. Van 26 tot 28 april is een selectie van de boeken te bewonderen bij PBA in Parijs. De daadwerkelijke veiling vindt op 3 mei plaats.

Deel van de collectie over Bauhaus. Verwachte opbrengst: 300 - 500 euro

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie