BeetleCam: camera op wielen

steven 1403 0
Foto’s maken van wilde dieren is niet eenvoudig. Met een teleobjectief kan je de dieren redelijk veilig vastleggen, maar het kan ook anders. De Britse broers Will en Matthew Burrard-Lucas kunnen met hun 'BeetleCam' wel heel dicht bij de dieren komen.

De BeetleCam hebben de broers zelf gemaakt. Voor het onderstel gebruikten ze een standaard robotchassis. Vervolgens plaatsten ze daar een Canon 400D op. Het voertuig heeft ook twee flitsers meegekregen. Met een afstandsbediening kunnen de broers het met vier wielen aangedreven gevaarte de opdracht geven om een foto te maken.

Meestal worden teleobjectieven gebruikt om wilde dieren te fotograferen. Dat zorgt voor een plat perspectief, waardoor de omgeving niet goed in beeld komt. Of er wordt een camera met ‘trigger’ opgehangen, die een foto maakt wanneer een beest langsloopt. Hierbij moet je veel geduld en vooral ook veel geluk hebben om een goede foto te krijgen.

Nieuw perspectief

Volgens Will Burrad-Lucas biedt een op afstand bestuurbaar voertuig met een camera nieuwe perspectieven. "Wanneer we de dieren gevonden hebben kunnen we de BeetleCam er op afsturen zonder te hoeven vrezen voor onze levens".
 
Ondanks het gewicht van de apparatuur houdt de BeetleCam het goed uit op het wilde terrein van Tanzania. Twee keer is het voorgekomen dat de robot omkantelde. De broers blijven altijd op ongeveer 50 meter afstand van de BeetleCam. Vanuit hun Land Rover houden ze de robot goed in de gaten.

Toegetakeld

Het terrein is niet hun grootste zorg. Niet alle dieren vinden de BeetleCam even leuk. Olifanten zijn erg op hun hoede voor onbekende objecten en hebben een erg gevoelig gehoor. Het is dan ook erg lastig om ze te fotograferen, vertelt Burrad-Lucas. Maar leeuwen zijn gevaarlijker. De tweede dag was het apparaat al flink toegetakeld. De 400D was verwoest. Gelukkig waren de foto's nog intact en na wat knutselen was de BeetleCam weer klaar om op pad te gaan.  Nu wel uitgerust met een stevige Canon 1D Mark III.

De broers laten weten dat de BeetleCam in de zomer weer gebruikt gaat worden. Ze werken aan een opvolger: de BeetleCam Mark II.


afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven